Το γερμανικό μήνυμα τραντάζει την Ευρώπη

Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016 14:00
REUTERS/STEFANIE LOOS

Η Αγκελα Μέρκελ, όσο και εάν επιμένει στο δόγμα «αλλαγή τόνου αλλά όχι πολιτικής», βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες ανερχόμενες πολιτικές δυνάμεις και με άνοδο του λαϊκισμού.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Εφης Τριήρη
[email protected]

Πολιτική πόλωση, αυξανόμενος λαϊκισμός και έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, το βασικό συμπέρασμα των τοπικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή σε τρία κρατίδια της Γερμανίας, με μία σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων να στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ: «Κλείσε την πόρτα στους πρόσφυγες».

Τα σύννεφα της Μέσης Ανατολής, που γίνονται όλο και πιο μαύρα, ενισχύουν την ανασφάλεια και μαζί της την άνοδο εθνικιστικών κομμάτων όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Αγκελα Μέρκελ υπέστη καίριο πλήγμα, ειδικά στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, που θεωρείται ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας, «καρδιά» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αποταμίευσης, και προπάντων προπύργιο του κόμματος και ιδιαίτερη πατρίδα του «σκληροπυρηνικού» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η πολιτική των «ανοικτών θυρών» της κας Μέρκελ που επέτρεψε την είσοδο ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία το 2015 «τιμωρείται» και τίθεται σε δοκιμασία, την ώρα που η καγκελάριος θα προσπαθήσει να επιτύχει αυτή την εβδομάδα μία νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Τουρκία για την προσφυγική κρίση. Οι μεγάλοι νικητές των εκλογών είναι το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» που κέρδισε έδαφος και στα τρία τοπικά κοινοβούλια και ο πράσινος-οικολόγος Βίνφριντ Κρέτσμαν, ο πρώτος και μοναδικός μέχρι στιγμής πράσινος πρωθυπουργός γερμανικού κρατιδίου, της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ο οποίος δεν φαίνεται να φοβίζει τους βιομηχανικούς κολοσσούς που έχουν την έδρα τους εκεί.

Αναμφισβήτητα, το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε μία γενικευμένη τάση διαμαρτυρίας απέναντι στα καθιερωμένα κόμματα, ενώ προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας εν όψει των γενικών εκλογών του 2017, δεδομένου ότι το προσφυγικό δεν πρόκειται να επιλυθεί σύντομα. Η Αγκελα Μέρκελ, όσο και εάν επιμένει στο δόγμα «αλλαγή τόνου αλλά όχι πολιτικής», βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες ανερχόμενες πολιτικές δυνάμεις και με άνοδο του λαϊκισμού. Η Γερμανία χάνει την «ασυλία» της κατά των λαϊκιστικών κομμάτων. Και αυτό σημαίνει ότι η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού στις εκλογές του 2017 θα καταστεί πολύ δύσκολη υπόθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή