του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Ίσως η πιο κρίσιμη -μέχρι την επόμενη- είναι η εβδομάδα που εκκινεί από αύριο Τρίτη αφού όπως σημειώνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος «τις προσεχείς ημέρες σε προσφυγικό και αξιολόγηση θα φανεί προς τα που πάει το πράγμα».
Στο μέτωπο της αξιολόγησης οι συναντήσεις της Κυριακής, σύμφωνα τουλάχιστον με τους Έλληνες διαπραγματευτές, έδειξαν ότι «είναι εφικτή μια συμφωνία με τους θεσμούς ως τις 25 Μαρτίου». Εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο είναι η μείωση του αφορολόγητου αφού προσφέρει τα σίγουρα έσοδα τα οποία παγίως επιδιώκουν οι θεσμοί και έρχεται ως αντιστάθμισμα στις κόκκινες κυβερνητικές γραμμές για το ασφαλιστικό, αρκεί βέβαια να συναινέσει και το ΔΝΤ.
Ωστόσο οι διαφωνίες ή όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά «οι διαφορετικές προσεγγίσεις» είναι πολλές και σχεδόν σε όλα τα «ανοιχτά» θέματα. Αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με βασικό αντικείμενο ποια από τα «κόκκινα» δάνεια θα επιτρέπεται να πωλούνται σε μη τραπεζικά ιδρύματα.
Το σίγουρο είναι ότι πολιτικά η κυβέρνηση δεν αντέχει να τραβήξει σε μάκρος η διαπραγμάτευση –πρέπει μέχρι το Πάσχα να έχουμε τελειώσει και νομοθετικά, λένε στο Μαξίμου- και όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο το προσφυγικό δημιουργεί ένα «θετικό» momentum με την έννοια ότι έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα την εν εξελίξει αξιολόγηση.
Βραδυφλεγής βόμβα το προσφυγικό
Ωστόσο οι εξελίξεις στο προσφυγικό δεν είναι καθόλου καλές για την κυβέρνηση και τη χώρα. Η χθεσινή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα περιπλέκει εξ νέου την κατάσταση. Η Τουρκία έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στα νοτιοανατολικά της σύνορα, ούσα στριμωγμένη γεωπολιτικά δύσκολα θα βάλει νερό στο κρασί της και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών-μελών δεν συζητά καν τα τουρκικά αιτήματα για να αρχίσει επιτέλους να λειτουργεί η συμφωνία Ε.Ε - Τουρκίας για το προσφυγικό.
Την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, δεν διαφαίνεται συμφωνία ενώ Άγκελα Μέρκελ και Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι αν αποφύγουν κάποια ρητή αναφορά για κλείσιμο της βαλκανικής οδού στο κείμενο συμπερασμάτων.
Ως «προειδοποίηση» για τα επερχόμενα θα πρέπει να εκληφθεί και η δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας ,σε συνέντευξη του στους Financial Times, Δημήτρη Βίτσα ότι οι πιο πολλοί πρόσφυγες που έχουν έρθει στην Ελλάδα θα παραμείνουν έως και δύο χρόνια περιμένοντας τη μετεγκατάστασή τους, ενώ κάποιοι θα μείνουν μόνιμα.