ΥΠ.ΠΟ. - Ασπίδα για τις λαθρανασκαφές οι αυστηροί νόμοι, και οι ενημερωμένοι πολίτες

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2005 19:33
A- A A+

Διευκρινίσεις δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.) για την απόπειρα λαθρανασκαφής που διαπιστώθηκε στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

«Η απόπειρα λαθρανασκαφής έγινε σε απόσταση 1000μ. και όχι 200μ. από τον οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος εποπτεύεται με φύλακες της Υπηρεσίας μας κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία αρχαίων από τις καλλιέργειες και τις εκσκαφές για την εκτέλεση ιδιωτικών και δημοσίων έργων και δεν είναι δυνατόν να αστυνομευθεί σχολαστικά λόγω των χιλιάδων στρεμμάτων που καλύπτει η περιοχή αυτή, ακόμη και αν διαθέταμε δεκάδες αρχαιοφυλάκων για το σκοπό αυτό... Το ΥΠΠΟ με τις οικονομικές δυνατότητες που του παρέχονται καταβάλλει κάθε προσπάθεια να καλύψει πρωτίστως τις ανάγκες που παρατηρούνται στα θέματα φύλαξης και ασφάλειας της μνημειακής μας κληρονομιάς στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους επιβοηθώντας το έργο του μόνιμου φυλακτικού προσωπικού με την πρόσληψη συμβασιούχων και φυλάκων αρχαιολογικών εργοταξίων.

Το ΥΠΠΟ έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων αναγκαίων ειδικοτήτων, να εγκρίνουν τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας την κάλυψη όλων των κενών θέσεων αρχαιοφυλάκων για να αντιμετωπιστούν συναφείς ανάγκες στα θέματα αυτά.

Θα πρέπει πάντως να γίνει κατανοητό ότι τα θέματα των λαθρανασκαφών σε μία χώρα που είναι διάσπαρτη ορατών και μη, αρχαίων, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την παρουσία αρχαιοφυλάκων παντού, αλλά με τη θέσπιση αυστηρών νόμων, που θα προβλέπουν μεγάλες ποινές για τους δράστες, αλλά και με την δρομολόγηση διαδικασιών ενημέρωσης του κοινού για την υποχρέωση του καθενός μας στην προστασία της μνημειακής μας κληρονομιάς.

Το ΥΠΠΟ σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και άλλους φορείς, Νομαρχίες, Δήμους κ.λ.π., προετοιμάζει ένα τέτοιο πρόγραμμα το οποίο θα τεθεί σε υλοποίηση συντόμως».

Προτεινόμενα για εσάς