Κορυφώνεται η «μάχη» για προσφυγικό και αξιολόγηση 

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016 14:05
UPD:14:10
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

«Μάχη» σε δύο μέτωπα δίνει η κυβέρνηση εν αναμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες και ενώ είναι σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο. 

Στο προσφυγικό, σύμφωνα με πληροφορίες του naftemporiki.gr, το πολύ μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στις δομές φιλοξενίας, κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα, ώστε να αρχίσει σταδιακά η αποσυμφόρηση της Ειδομένης, το πολύ εντός των επομένων δύο εβδομάδων, όπως λένε στην κυβέρνηση.

Το Μαξίμου, παρά την επιμονή για «καταδίκη» των μονομερών ενεργειών στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου -θέση την οποία θα υποστηρίξει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας-  δεν βλέπει «άνοιγμα» του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το κάτι παραπάνω από σοβαρό ενδεχόμενο το κλείσιμο των συνόρων να «επιβεβαιωθεί» και με τη βούλα πλέον της Ε.Ε. και παρά τη λεκτική διαφοροποίησης της κας Μερκελ.

Το οξύμωρο είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση κυβέρνηση και ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα σύνορα θα έχουν ένα επιπλέον «όπλο» στα χέρια τους, ώστε να πείσουν τους 13 και πλέον χιλιάδες ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν από την Ειδομένη σε οργανωμένες δομές.

Αξιολόγηση: Άνοιξαν τα χαρτιά τους, ζητούμενο η σύγκλιση 

Το έτερο «μέτωπο», αυτό της αξιολόγησης, εισήλθε σήμερα στο δεύτερο και πιο κρίσιμο στάδιο αφού οι δύο πλευρές τις προηγούμενες ημέρες άνοιξαν τα χαρτιά τους και αναζητούν πλέον ένα modus vivendi που θα επιτρέψει σε επίπεδο θεσμών την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στο Μαξίμου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να περάσει στην επόμενη και πιο κρίσιμη φάση της συζήτησης για την απομείωση του χρέους.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των θεσμών συζήτησε το ασφαλιστικό με καμβά τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες αγγίζουν αν όχι αποδομούν τις «κόκκινες» κυβερνητικές γραμμές και το Μαξίμου να αναζητεί την αντιπρόταση.  

Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας, χαρακτήρισε «απόλυτη κόκκινη γραμμή» ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ.

Η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση για το φορολογικό θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή με τους θεσμούς να ζητούν επιπλέον έσοδα τα οποία φτάνουν τα 800 εκ ευρώ, κατά την πάγια τακτική τους από «σίγουρες» πηγές όπως η άμεση φορολογία μεσαίων και χαμηλότερων εισοδημάτων, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση του αφορολόγητου.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή