Ισραήλ: Αποχαιρετισμός στη Γάζα

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2005 18:26

A- A A+

Τον Μάιο του 2000, ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από τον νότιο Λίβανο. Η ενέργεια εκείνη συνοδεύτηκε όμως από ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που τη νομιμοποίησε. Αυτός είναι ο λόγος που η Χεζμπολάχ δεν επιτίθεται ποτέ στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, και περιορίζεται να διεκδικεί τον έλεγχο της ζώνης Σαμπάα.

Πέντε χρόνια μετά, και ύστερα από 38 χρόνια ισραηλινής παρουσίας στα παλαιστινιακά εδάφη, η ισραηλινή αποχώρηση είναι γεγονός, αλλά δεν είναι ανέφελη.

«Δεν θέλω να αφήσω τίποτε στους Παλαιστινίους, τίποτε που μου ανήκει και μπορούν να απολαύσουν. Θα τα κάψω όλα και ό,τι δεν μπορώ να κάψω θα το καταστρέψω», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο αγρότης από τη Ράφιαχ Γιαμ, Γιάακοβ Μαζάλ-Τάρι, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη, εν μέσω εντάσεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/08/16/1080083.htm , http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/08/16/1080167.htm η ισραηλινή αποχώρηση από 21 οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και από τέσσερις της Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με το ισραηλινό σχέδιο, τα σπίτια των οικισμών θα κατεδαφιστούν, αλλά τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία θα παραδοθούν άθικτα στους Παλαιστινίους, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στους οικισμούς που εκκενώνονται μετά από ένα μήνα.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 9.000 εποίκους που θα φύγουν έχουν αιτηθεί κρατικής αποζημίωσης, κάτι που σημαίνει ότι θα αποχωρήσουν ήσυχα.

Τα μεσάνυχτα της 14ης Αυγούστου άρχισε και τυπικά η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση από τη Γάζα, με την ενεργοποίηση του νόμου που απαγορεύει την είσοδο και την παρουσία ισραηλινών πολιτών στην περιοχή αυτή. Οι έποικοι έχουν προθεσμία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τους οικισμούς.

Στρατιώτες και αστυνομικοί απέκλεισαν το μεθοριακό πέρασμα Κισουφίμ, στην είσοδο της Λωρίδας της Γάζας, τοποθετώντας μια μεγάλη κόκκινη πινακίδα, που προειδοποιεί τους Ισραηλινούς ότι απαγορεύεται η είσοδός τους στην παλαιστινιακή περιοχή.

«Η αποχώρηση είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της χώρας, παρά τον πόνο που προκαλεί. Δεν μπορούμε να εξακολουθούμε να κατέχουμε τη Γάζα για πάντα. Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι ζουν εκεί ... συνωστισμένοι σε προσφυγικούς καταυλισμούς, στη φτώχεια και σε εστίες μίσους, χωρίς καμιά ελπίδα στον ορίζοντα», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν.

H Παλαιστινιακή Αρχή δεν παύει να επαναλαμβάνει πως δεν μπορούμε να μιλάμε για ισραηλινή αποχώρηση, όσο το Ισραήλ δεν μεταβιβάζει στους Παλαιστινίους τον έλεγχο των επίγειων, θαλάσσιων, και εναέριων συνόρων.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτήρισε χθες «ιστορικό και σημαντικό βήμα» την εξέλιξη, πρόσθεσε όμως ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να αποχωρήσει από το σύνολο της Δυτικής Οχθης καθώς και από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή