Η Google ανακοίνωσε την αναστολή έως το Νοέμβριο της «σάρωσης» κατοχυρωμένων βιβλίων, που ελάμβανε από ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγγλόγλωσσες βιβλιοθήκες του κόσμου. H Google ζήτησε από τους εκδότες να την ειδοποιήσουν για το ποια βιβλία τους δεν θέλουν να «σαρωθούν».
Η εκδοτική βιομηχανία ανησυχεί ότι η καταχώριση των βιβλίων σε ηλεκτρονικά ευρετήρια θα αποτελέσει την απαρχή μιας εποχής μη εξουσιοδοτημένης ψηφιακής διανομής βιβλίων, όμοια με την πειρατεία της μουσικής και των ταινιών.
Το φιλόδοξο εγχείρημα υπό τον τίτλο «Google Print» για την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων βιβλίων μεγάλων βιβλιοθηκών, ανακοίνωσε την περασμένη άνοιξη η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, με το 35% της παγκόσμιας αναζήτησης πληροφοριών, που υπολογίζεται ότι έχει αρχειοθετημένες περισσότερες από 8 δισ. ιστοσελίδες.
Στο σχέδιο συνεργάζονται οι βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Μίσιγκαν και Στάνφορντ, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης (New York Public Library) και η Βοδλιανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης.
Οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούν να βρίσκουν και να διαβάζουν τα βιβλία σε μορφή κειμένου (txt) αλλά δεν θα μπορούν να τα «φορτώνουν», ή να τα σώζουν.