Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης πιθανόν να ευθύνονται για τη νευρική ανορεξία

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016 21:35
UPD:21:36
shutterstock

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η νευρική ανορεξία σχετίζεται με τη διαταραχή στο μεταβολισμό της σεροτονίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που καθορίζει την ψυχική μας διάθεση, την κατάθλιψη ή το άγχος που νιώθουμε. 

A- A A+

Οι κίνδυνοι για τη ζωή χιλιάδων γυναικών και νεαρών κοριτσιών οι οποίες διακατέχονται από νευρική ανορεξία ή βουλιμία μελετήθηκαν από τους επιστήμονες.

Η νευρική ανορεξία είναι μια διαταραχή της διατροφής κατά την οποία το άτομο διακατέχεται από τον φόβο του να μην πάρει βάρος και αρχίζει να περιορίζει το φαγητό από τη ζωή του σε σημείο επικίνδυνο για την υγεία του.

Η ανορεξία προκαλεί τους περισσότερους θανάτους και από τις ψυχιατρικές παθήσεις. Το άτομο ξεκινά να μη νιώθει καλά με το σώμα του πιστεύοντας ότι είναι παχύ ακόμα κι όταν δεν είναι. Δεν τρώει με κόσμο, μιλά συνέχεια για θέματα βάρους και φαγητού, έχει εναλλαγές διάθεσης συνέχεια και έντονα ενώ, παρουσιάζει και συμπτώματα κατάθλιψης. Οι επιστήμονες έχουν διαχωρίσει την ανορεξία σε 2 τύπους. Στη νευρική ανορεξία και στην βουλιμία. Και ενώ στην πρώτη περίπτωση το άτομο αποφεύγει το φαγητό στη δεύτερη τρώει ακατάπαυστα και υποβάλει τον εαυτό του σε προκλητούς εμετούς.

Το πρόβλημα όμως για τους επιστήμονες, είναι τα άγνωστα αίτια που προκαλούν την ανορεξία και τη βουλιμία και γι' αυτό, αποφάσισαν να μελετήσουν τους λόγους που κάνουν τις γυναίκες, ειδικά στις νεαρές ηλικίες, να διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου στο Pittsburgh των ΗΠΑ, εξέτασαν τον εγκέφαλο 13 γυναικών με νευρική ανορεξία και 12 γυναικών με βουλιμία και σύγκριναν τα ευρήματα αυτά με ανάλογα ευρήματα από 18 γυναίκες που δεν εμφάνισαν ποτέ νευρική ανορεξία ή βουλιμία.

Για την εξέταση χρησιμοποίησαν PET Scan, δηλαδή τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων η οποία δείχνει τρισδιάστατες εικόνες, που απεικονίζουν μεταβολικές και χημικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Διαπίστωσαν ότι η νευρική ανορεξία σχετίζεται με τη διαταραχή στο μεταβολισμό της σεροτονίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που καθορίζει την ψυχική μας διάθεση, την κατάθλιψη ή το άγχος που νιώθουμε. 

Είναι πολύ πιθανό, όπως ανέφεραν οι ερευνητές, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης να οδηγούν σε αυξημένο άγχος και αυτό με τη σειρά του μπορεί να γίνεται η αιτία να ξεκινήσει ένα άτομα να έχει νευρική ανορεξία.  

Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον μελέτες προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τα αίτια της νευρικής ανορεξίας και της βουλιμίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή