Clara Rockmore: H Google τιμά την πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής

105η επέτειος από τη γέννηση της Clara Rockmore
Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016 00:58
UPD:02:44
A- A A+
Η πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, Clara Rockmore, έχει σήμερα την τιμητική της, αφού η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 105 χρόνια από τη γέννησή της.
 
Γεννημένη στις 9 Μαρτίου 1911, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η Rockmore υπήρξε μάστερ του θέρεμιν, του πρώτου ηλεκτρονικού μουσικού οργάνου στον κόσμο και πρώτου οργάνου που έπαιζε χωρίς άγγιγμα. Το θέρεμιν ενέπνευσε συγκροτήματα, όπως οι Rolling Stones, Led Zeppelin, Beach Boys, Pixies, Placebo, Portishead και Radiohead, ενώ ήταν το όργανο, που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου συνθεσάιζερ. Η Clara Rockmore πέθανε στην Νέα Υόρκη στις 10 Μαΐου 1998, σε ηλικία 88 ετών.

Το θέρεμιν (αλλιώς θερεμίνη, αρχικά αιθερόφωνο) είναι ένα ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που εφευρέθηκε το 1919. Είναι το μόνο διαδεδομένο μουσικό όργανο το οποίο μπορεί να παιχτεί εκ του μακρόθεν, χωρίς να το αγγίξεις. Το όνομά του το πήρε από τον εφευρέτη του, τον Ρώσο Lew Termen, o oποίος μεταβαίνοντας στις ΗΠΑ άλλαξε το όνομά του σε Leon Theremin.
 

Ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της μουσικής κατέλαβε μέσα από τον οργανοποιό Robert Moog, ο οποίος χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες που αποκόμισε από την κατασκευή του συγκεκριμένου οργάνου στην αρχή της καριέρας του, έφτιαξε τα πρώτα συνθεσάιζερ. 

Προτεινόμενα για εσάς