Συντονισμός για κρίσιμες διαπραγματεύσεις - Υπέρ νέου Ελσίνκι ο Παπανδρέου

Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2005 15:01
A- A A+

Στη σκιά της αεροπορικής τραγωδίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/08/18/1080728.htm , εν όψει και του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών- μελών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου στις Βρυξέλλες.

Καραμανλής και Παπαδόπουλος δήλωσαν ότι καθόρισαν τόσο την τακτική όσο και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως παραμένει αναλλοίωτη η θέση ότι θα προσπαθήσουμε στα πλαίσια της Ε.Ε. να πετύχουμε ό,τι καλύτερο για προώθηση της λύσης του πολιτικού προβλήματος της νήσου.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι «συμφωνήσαμε το πλαίσιο των θέσεων μας και συντονίσαμε τα επόμενα βήματα και τις ενέργειες μας», οι οποίες θα εκδηλωθούν στον κατάλληλο χρόνο, μέσα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες και αμέσως μετά στο Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Νιούπορτ της Βρετανίας.

Οι δύο ηγέτες εκτίμησαν τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο ευρωτουρκικό πεδίο, μετά τη μονομερή δήλωση της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, την απόλυτη άρνηση Αυστρίας και Δανίας και των Γερμανών συντηρητικών να αποδεχθούν πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά -και κυρίως- τη νέα στάση της Γαλλίας.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/08/18/1080713.htm , τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ (σ.σ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ευρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό) http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/08/18/1080714.htm . Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο.

Παπανδρέου: Nα προωθήσουμε ένα νέο Ελσίνκι

«Πάντα είχαμε στηρίξει τη διαδικασία της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας. Η διαφορά μας με την κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι είχαμε θέσει ένα σαφέστατο πλαίσιο με κανόνες και στόχους, έναν Οδικό Χάρτη, που προωθούσε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα της Κύπρου και προωθούσε λύσεις μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπαδόπουλο.

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην απωλέσει αυτό το πλαίσιο, περιεκτικά το ονομάζω Ελσίνκι, γιατί θα μπαίναμε σε δύσκολες διαδικασίες»,είπε ο κ. Παπανδρέου.

Και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς λόγω του φόβου,της απραξίας, της έλλειψης στρατηγικής και πρωτοβουλιών η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία το Δεκέμβρη (του 2004) να επιβεβαιώσει, αλλά και να συνδιαμορφώσει το νέο πλαίσιο Τουρκίας - Ε.Ε., με αποτέλεσμα τη διμεροποίηση και πάλι των σχέσεών μας και των προβλημάτων μας, με πρωτοβουλίες να παίρνονται από τρίτους και η κυβέρνηση αμήχανη να βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα».

«Οντως έχουμε πάει σε μια εποχή προ Ελσίνκι», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι η δήλωση Ντε Βιλπέν δημιούργησε στην κυβέρνηση αμηχανία, διότι είναι αυτονόητο αυτό που λέει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ότι δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία και είναι κάτι που είχαμε θέσει και εμείς την προηγούμενη χρονιά και το οποίο η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει».

«Ο Ντομινίκ Ντε Βιλπέν ζητάει κάτι πολύ λογικό. Ασχετα με τις σκοπιμότητες της Γαλλίας αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι να μη χάσει την επόμενη ευκαιρία λίγο πριν τις 3 Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να απαντηθεί η δήλωση της Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά αμφισβητεί την ίδια την υπογραφή της και δεύτερον να τεθεί νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα ακολουθεί τις διαπραγματεύσεις τα επόμενα χρόνια με συγκεκριμένους όρους, σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχους ώστε να προωθήσουμε ένα νέο Ελσίνκι που θα δεσμεύει την Τουρκία και θα δίνει προοπτικές και λύσεις στο Κυπριακό και θα συμβάλλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», τόνισε ο κ.Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι βρίσκεται στο πλευρό του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο άσκησης βέτο σημείωσε:

«Συζητήσαμε όλες τις εκδοχές. Εγώ πιστεύω οτι πρέπει να μείνουν ανοικτές όλες οι εκδοχές και ανάλογα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε. Δεν ξέρω ποιά είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να είναι ένα νέο Ελσίνκι και να μη χάσουμε την ευκαιρία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή