Τέλος στην κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2001 07:52
UPD:08:26
A- A A+

ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΕ η κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε χθες το βράδυ το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων, καθώς οι φανατικοί ισλαμιστές, παρέδωσαν στους αρχηγούς αντιμαχόμενων φατριών τη νοτιο-ανατολική επαρχία Ζαμπούλ, τελευταία περιοχή που ήλεγχαν στη χώρα. Την ίδια ώρα στενεύει ο κλοιός γύρω από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος σύμφωνα με εκπρόσωπο της Βορείου Συμμαχίας έχει καταφύγει στα δάση του Σπιν Γκαρ μαζί με περίπου 1.000 άνδρες, που τελούν υπό τη διοίκησή του μετά την κατάληψη όλων των βάσεων της Αλ Κάϊντα, στα Τόρα Μπόρα, από τους μαχητές της Βορείου Συμμαχίας, ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί στην περιοχή.

Πάντως ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντικ Τσέϊνι, και ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου, Ρίτσαρντ Μάγιερς, τόνισαν ότι ο πόλεμος εναντίον της Αλ Κάϊντα θα συνεχιστεί, ακόμη και εάν συλληφθεί ή σκοτωθεί ο Μπιν Λάντεν.

Επί κεφαλής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν θα τεθεί η Μ. Βρετανία, όπως αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Daily Telegraph».

Στο μεταξύ 14 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους όταν αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μία φάλαγγα αυτοκινήτων στο ανατολικό Αφγανιστάν, όπου διεξάγονται μάχες με τους άνδρες της οργάνωσης Αλ Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, όπως μεταδίδει σήμερα το αφγανικό ισλαμικό ρακτορείο (ΑΙΡ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατο-κύριακο κοντά στη Σαράνα, πρωτεύουσα της επαρχίας Πακτίκα, και στους νεκρούς περιλαμβάνονται τέσσερις γυναίκες και πέντε παιδιά. Αλλοι 10 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε παρόμοια επίθεση στην κοινότητα Μοσχέλ, κοντά στη Σαράνα, προσθέτει το πρακτορείο στο ίδιο τηλεγράφημά του, από την έδρα του στο Πακιστάν.

Παράλληλα, 28 μέλη της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, συνελήφθησαν μετά την διαφυγή τους στο Πακιστάν, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Φροντίερ Πόστ, που επικαλείται τοπικούς αξιωματούχους. «Οι συλληφθέντες είναι τουρκικής, σαουδαραβικής, αλβανικής και σουδανικής καταγωγής», τονίζεται στο δημοσίευμα. Τα μέλη της Αλ Κάϊντα, που είναι στο σύνολό τους ξένοι υπήκοοι, πιστεύεται πως βρίσκονται κρυμμένοι, πολλοί ακόμη και με τις οικογένειές τους, σε ένα υπόγειο σύμπλεγμα από σπηλιές και σήραγγες στα Λευκά Ορη, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή