Χαμηλότερο μισθό κατά 16,1% έπαιρναν οι Ευρωπαίες το 2014 σε σχέση με τους άντρες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Με άλλο λόγια οι γυναίκες κέρδιζαν κατά μέσο όρο 84 σεντς την ώρα λιγότερα.
Το μισθολογικό χάσμα είναι μικρότερο από 5% σε Σλοβενία και Μάλτα, αλλά ξεπερνάει το 20% στην Εσθονία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Γερμανία και τη Σλοβακία.
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία διευκρινίζει πάντως ότι ορισμένες από τις μισθολογικές διαφορές εξηγούνται και με βάση ορισμένα ατομικά προσόντα (όπως η εργασιακή εμπειρία και η εκπαίδευση), αλλά και λόγω του γεγονότος ότι ορισμένα κατά κύριο λόγο «ανδρικά» επαγγέλματα αμείβονται καλύτερα από άλλα.
Πάντως, οι διαφορές ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες στην αγορά εργασίας δεν αφορούν μόνο μισθολογικές ανισότητες, αλλά και το είδος της σχέσης εργασίας.
Το 2014 μία στις πέντε γυναίκες στην Ε.Ε., ηλικίας 25 έως 49 ετών χωρίς παιδιά, εργαζόταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ αντίστοιχα μόνο ένας στους 12 άντρες ήταν ημιαπασχολούμενος.
Το χάσμα μεγαλώνει όταν στο παιχνίδι μπαίνουν και τα παιδιά. Σχεδόν οι μισές γυναίκες με τουλάχιστον τρία παιδιά (45,1%) εργάζονταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άντρες ήταν μόλις 7%.