Αναθεωρημένη πρόταση στο τραπέζι της Συνόδου

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 00:51
UPD:00:55
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Με μια αναθεωρημένη πρόταση στο τραπέζι ξεκίνησε και πάλι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η Σύνοδος των 28 ηγετών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter ότι το δείπνο των «28» με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου ακυρώθηκε, αλλά θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού.

Λίγο νωρίτερα, και παρά τις αναφορές για εμπλοκή και για βέτο από την πλευρά της Ουγγαρίας, ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάιερ, έκανε λόγο για τελευταίες πινελιές στο κείμενο της συμφωνίας.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν έκανε λόγο για πρόοδο στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με μήνυμά του στο Twitter, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βέτο Ουγγαρίας στην απευθείας μετεγκατάσταση από την Τουρκία στην Ευρώπη

Κατά της πρότασης για μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε. τάχθηκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας Ζόλταν Κόβατς.

«Άσκησε βέτο στο σχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε τη μετεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», ανέφερε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Δεν «βλέπει» συμφωνία απόψε αξιωματούχος της Ε.Ε.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν απόψε σε ό,τι αφορά τα τουρκικά αιτήματα για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτά και τις επόμενες ημέρες, ανέφερε αξιωματούχος της Ε.Ε. τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να ζήτησε περισσότερα κονδύλια, χαλάρωση των όρων για χορήγηση βίζα από τα τέλη Ιουνίου 2016 και επίσπευση των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., με αντάλλαγμα την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πολλές χώρες εμφανίζονται θετικές ωστόσο εκτιμούν πως χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία, πριν από την επίτευξη μίας συμφωνίας.

Κυβέρνηση: Η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά απομόνωσε τις χώρες του Βίσεγκραντ

«Επιτυχία» θεωρεί η ελληνική πλευρά το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται επί του σχεδίου απόφασης Ε.Ε. – Τουρκίας και όχι επί των αξιώσεων της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να απομονώσει τις χώρες του Βίσεγκραντ που τώρα απειλούν με βέτο, αλλά και την Αυστρία που αντιδρά στο σχέδιο απόφασης Ε.Ε. - Τουρκίας.

Για λύση μέσω Τουρκίας πιέζει η Αθήνα

Για απόφαση που θα περιλαμβάνει την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται απευθείας μετεγκατάστασή τους στις χώρες της Ε.Ε., πιέζει η ελληνική πλευρά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία) διαφωνούν με την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά επέκρινε την «υποκριτική» στάση των χωρών αυτών, επισημαίνοντας ότι δεν δέχονται πρόσφυγες με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, δεν συνεργάζονται για οποιαδήποτε λύση και την ίδια στιγμή κλείνουν τα σύνορα.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητεί να ληφθεί σήμερα απόφαση για το προσφυγικό, λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει απόφαση τότε θα πρέπει να επανέλθει η αρχική κατάσταση στα σύνορα, να ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος και να περάσουν οι ροές των προσφύγων.

Αν δεν υιοθετηθεί το «plan A» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο «plan B» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανοίξει ο Βαλκανικός Διάδρομος οι ροές των μεταναστών θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή