Της νομιμότητας του διορισμού του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) υπεραμύνθηκε το υπουργείο Ενέργειας, ξεκαθαρίζοντας ότι η σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (23/6/2015) ουδέποτε προσεβλήθη στα αρμόδια δικαστήρια.
«Η πραγματικότητα είναι ότι η συγκρότηση, η σύνθεση και η λειτουργία της ΡΑΕ είναι απολύτως νόμιμη, όπως μπορεί να αντιληφθεί οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδεις γνώσεις διοικητικού δικαίου και της σχετικής νομοθεσίας που διέπει την Αρχή» επισήμανε το υπουργείο, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα.
Όπως εξήγησε αναλυτικά, η προβλεπόμενη στον Κανονισμό της Βουλής πλειοψηφία επιτεύχθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς οτκώ μέλη της Επιτροπής Θεσμών ψήφισαν υπέρ των προτεινόμενων υποψηφίων, ενώ κατά αυτών ψήφισαν επτά μέλη. Εξυπακούεται ότι οι δηλώσεις «παρών» δεν συνυπολογίζονται στους παρόντες, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη στη συγκεκριμένη διαδικασία ψήφος μπορεί να είναι είτε αρνητική είτε θετική, χωρίς ο Κανονισμός της Βουλής να προβλέπει τη δήλωση «παρών».
Ακόμη, όμως, και εάν επιμένουν κάποιοι να ερμηνεύουν διαφορετικά τον Κανονισμό και να θεωρούν παράνομες τις τοποθετήσεις, σημειώνουμε ότι 8 μήνες μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ (Υ.Ο.Δ.Δ 447/23.6.2015), η διοικητική πράξη διορισμού του Προέδρου και Α’ Αντιπροέδρου της ΡΑΕ έχει καταστεί οριστικά και αμετάκλητα νόμιμη και απρόσβλητη, κατέληξε το υπουργείο.