Ρητή δέσμευση για μετεγκατάσταση θέλει στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016 09:49
UPD:10:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με διμερείς επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το προσφυγικό, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη Σύνοδο Κορυφής. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στις 9:15 με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στις 10.00 με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε, στις 10.30 με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και στις 11:00 με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Στις 12:30 θα ξεκινήσει το γεύμα εργασίας των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών Ε.Ε. και Τουρκίας και στις 15:00 θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Χθες το βράδυ στην πρεσβεία της Τουρκίας στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα καγκελάριος είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας.

Με κλειστά τα βόρεια σύνορα της χώρας στόχος της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι να αποσπάσει μια γραπτή δέσμευση, επ’ απειλή ποινής για όποιο κράτος-μέλος δεν την εφαρμόσει, ότι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Πάντως, ακόμη και αν και οι 28 αποφασίσουν να τηρήσουν το πρόγραμμμα, σε διάστημα τριών ετών θα απορροφήσουν 66.600 πρόσφυγες, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία του relocation.

Παράλληλα η κυβέρνηση στηρίζεται και στην αρωγή-πίεση της Μέρκελ να πειστεί η Τουρκία αφενός να δεχθεί τη συμφωνία μετεγκατάστασης αφετέρου, κυρίως, να συμβάλει στη μείωση των προσφυγικών ροών.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν δεδομένο ότι στη σημερινή απόφαση θα προβλέπεται και αρωγή στην Ελλάδα με κονδύλια, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή. Σε κάθε περίπτωση όμως δύσκολα η χώρα μας θα αποφύγει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε ένα προσωρινό ή ακόμη και μόνιμο «παρκινγκ» ανθρώπων αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό οι προσφυγικές ροές.

Ακόμη και η «κόκκινη» γραμμή Τσίπρα ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους δύσκολα θα τηρηθεί, ενώ ήδη η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου ώστε να ετοιμάσει και άλλα κέντρα προσωρινής παραμονής προσφύγων και μεταναστών.        

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή