Ρήγμα εντός Γερμανίας για τη στάση απέναντι στην Ελλάδα

Μέρκελ - Σουλτς απέναντι στους Σόιμπλε - Βέμπερ
Κυριακή, 06 Μαρτίου 2016 18:07
UPD:18:09
Reuters/THOMAS PETER
A- A A+

Ρωγμές στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργούν οι δύο γραμμές για την αντιμετώπιση της Ελλάδας, τόσο σε ό,τι αφορά την πορεία εκτέλεσης του τρίτου μνημονίου όσο και σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Η Γερμανία απορρίπτει εκκλήσεις γύρω από το ενδεχόμενο να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, για την επίτευξη οικονομικών στόχων στον προϋπολογισμό της.

«Το ζήτημα των προσφύγων και το πρόγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δε θα πρέπει ν' αναμειγνύονται», δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο Reuters o εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο εκπρόσωπος ερωτήθηκε σχετικά με την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα στον προϋπολογισμό της.

Την ιδέα του κ. Σουλτς απορρίπτει και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης της ευρωομάδας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στέλεχος της συντηρητικής Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας.

«Όποιος συγχέει την ευρωπαϊκή πολιτική σταθερότητας με τη μεταναστευτική κρίση, παίζει με τη φωτιά», δήλωσε ο κ. Βέμπερ. «Οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το χρέος δεν πρέπει ν' αποδυναμωθούν. Αυτό ισχύει και για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», τόνισε.

Ο κ. Σουλτς, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστηρίζει ότι η μεταναστευτική κρίση επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, ενώ προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα στον προϋπολογισμό της. «Συνεπώς πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εφαρμογή των κριτηρίων για τη μείωση του ελλείμματος», τονίζει ο κ. Σουλτς.

Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς φαίνεται να συμφωνούν στη χορήγηση μεγαλύτερης βοήθειας προς την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μάνφρεντ Βέμπερ τοποθετούνται πιο σκληρά ως προς την υλοποίηση των στόχων του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, προδιαγράφοντας τις διαχωριστικές γραμμές εντός της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και της Ε.Ε., για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και γύρω από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή