Ο χαβάς μένει ο ίδιος

Σάββατο, 05 Μαρτίου 2016 14:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Στο εξής η Ευρώπη βρίσκεται σε αγώνα ταχύτητας για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, δήλωσε στη «Le Monde» Γάλλος διπλωμάτης.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι, κατά το κλισέ, και η εκπρόσωπος της καγκελαρίου ξεκαθάρισε ότι κατά την πολυαναμενόμενη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας θα δοθεί προτεραιότητα στο πού βρίσκεται η Ε.Ε. όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της και στο πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα. Αλλωστε, υπάρχει και το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Μαρτίου, η διορία της 12ης Μαΐου στην Ελλάδα για να καταγράψει όλους τους πρόσφυγες μεθοδικά, διαφορετικά θα επεκταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη, η προθεσμία της 1ης Ιουνίου στην Τουρκία για «να σταματήσει ή να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη»...

Από ημερομηνία σε ημερομηνία, από σύσκεψη σε σύσκεψη, από ορόσημο σε ορόσημο.

Δύσκολα συντονίζονται τόσα βιολιά, ακόμη κι όταν «εργάζονται με το ίδιο πνεύμα και την ίδια θέληση», όπως διαβεβαίωσε ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων, που έχει λάμψει διά της απουσίας του στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά «θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις απέναντι στην Ε.Ε. και θα φιλοξενήσει 30.000». Αν και όταν στεγανοποιηθούν τα εξωτερικά σύνορα. Η αναδιανομή των προσφύγων δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τη Δευτέρα.

Δύσκολα συντονίζονται τόσα βιολιά, άλλες παρτιτούρες διαβάζει ο καθένας. Θα έχουμε πάλι μία από τα ίδια; Τι υλοποιήθηκε από τις προηγούμενες συνόδους, ενώ η κρίση αποκτά μια δυσάρεστη ευρύτητα, κι ένας «ολόκληρος στρατός δεν μπορεί να την κρατήσει»;

Βουίζουν ακόμη στ’ αφτιά μου οι δηλώσεις από τις παλαιές συγκεντρώσεις και αναζητώ τις επιδόσεις. Βρίσκω άλαλους, κακόφωνους, πολλά ωραία και συγκινητικά, για να σώσουν τα προσχήματα, και κυρίως θύματα. Ο χαβάς μένει ο ίδιος. Και εμείς χορεύουμε άτσαλα στο μινόρε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή