Αλλαγή σελίδας στα Ιεροσόλυμα

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2005 18:19
UPD:21:09

A- A A+

Θαβώρ είναι το βουνό ανατολικά της Ναζαρέτ, όπου κατά την Καινή Διαθήκη, έγινε η Μεταμόρφωση του Χριστού.

Ο μέχρι πρότινος Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου, Θεόφιλος, κατά κόσμον Ηλίας Γιαννόπουλος, εξελέγη σήμερα ομόφωνα 141ος Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας, Πέραν του Ιορδάνου, Κανά της Γαλιλαίας και Αγίας Σιών http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/08/22/1081566.htm .

Η ομόφωνη εκλογή του καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Σιωνίτιδας Εκκλησίας να βαδίσει ενωμένη προς το μέλλον, μετά την δύσκολη περίοδο που καταπόνησε Ιεραρχία και ποίμνιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από την Αθήνα, Αρχιεπίσκοπος και πολιτικοί αναφέρθηκαν στην ευρέως αποδεκτή προσωπικότητα του Ιεράρχη, ο οποίος σημειωτέον μέχρι τώρα δεν έχει αναμειχθεί στα διοικητικά του Πατριαρχείου.

Αν και αναδείχθηκε από τον Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο -τον εξέλεξε Αρχιερέα και τον όρισε μέλος της Ιεράς Συνόδου μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο- κατάφερε να γίνει αποδεκτός και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και δεν έχει προκαλέσει με τη στάση του. Αν και κατάγεται από τους Γαργαλιάνους, διατηρεί καλές σχέσεις με την ομάδα των λεγόμενων «Κρητικών» στους οποίους ανήκει και ο βασικός αντίπαλός του Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος.

Πρόκειται για άνθρωπο με πολιτική σκέψη και γνώση των διεθνών δεδομένων, τα οποία μελέτησε και όταν διατέλεσε Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στη Μόσχα και το Κατάρ, όπου έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ορθόδοξου ναού, ενώ λέγεται ότι εκείνη την περίοδο απέκτησε διασυνδέσεις με ομογενείς από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Nέος σε ηλικία, 55 ετών, μορφωμένος –με σπουδές σε Αθήνα και Κέμπριτζ- και ήπιων τόνων, ο νέος Πατριάρχης θα κληθεί να φέρει σε πέρας μία δύσκολη αποστολή σε μία ρευστή Μέση Ανατολή.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή