Οι πρόνοιες του σχ/ν για το οπτικοακουστικό πεδίο

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2005 16:05
A- A A+

Με το σχέδιο νόμου για την δημιουργία Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, το οποίο απασχόλησε την Κυβερνητική Επιτροπή, αρχίζει μια πρώτη συστηματική προσπάθεια να συγκεντρωθεί σ' έναν ενιαίο φορέα η οπτικοακουστική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, σε μορφή κινούμενης εικόνας, ήχου και φωτογραφίας, ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος.

Στο Αρχείο έχει συγκεντρωθεί πρωτογενές κινηματογραφικό υλικό ενός αιώνα, ιστορικού, κοινωνικού και αθλητικού περιεχομένου, αντίγραφα υλικού της ΕΡΤ, αντίγραφα οπτικο-ακουστικού υλικού υπουργείων και Οργανισμών, καθώς και ιδιωτικών συλλογών.

Το Αρχείο είναι ακόμη ανοιχτό σε προσφορές ιδιωτών ή συλλόγων, διαθέτει το υλικό του σε ψηφιοποιημένη μορφή ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να το επισκέπτεται μέσω Ιντερνετ και να αγοράζει υλικό κατά τα διεθνή πρότυπα, ενώ τέλος έχει ληφθεί πρόνοια για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και του απορρήτου.

Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, κάλεσε τα κόμματα που διαθέτουν αρχειακό υλικό να διαθέσουν αντίγραφα στο Αρχείο για να συμπληρωθεί η κληρονομιά της χώρας και εξέφρασε την ελπίδα «τα κόμματα να δούν αυτή την προσπάθεια ως μια υπόθεση που αφορά όλους μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος σε άλλες πρόνοιες του νομοσχεδίου σημείωσε ότι προωθείται ο εξορθολογισμός της διαδικασίας εγγραφής στο μητρώο διαφημιστών που διατηρεί η Γραμματεία Επικοινωνίας, υιοθετείται αίτημα της Ενωσης Ιδιοκτητών των Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών για αύξηση των μελών του δ.σ. της Ενωσης, προβλέπεται η κάλυψη της διαφοράς του αεροπορικού κομίστρου για τη μεταφορά των εφημερίδων σε ΗΠΑ και Καναδά (χάριν της ενημέρωσης των ομογενών), παρατείνεται η άδεια λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών νομού Αττικής ως 30/6/2006, αναπροσαρμόζεται το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ Α.Ε. κατά ένα ευρω τον μήνα και τέλος εκπονείται μελέτη για τη δημιουργία τριών νέων καναλιών (με κινηματογραφικές ταινίες, αθλητικό περιεχόμενο και ποικίλο περιεχόμενο για άτομα με ειδικές ανάγκες) επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης κατ' εφαρμογήν Κοινοτικής Οδηγίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς