Ο φόνος ενός αθώου στο «ανασφαλές» Λονδίνο

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2005 18:57

A- A A+

Πριν από 176 χρόνια, δύο άγγλοι επιθεωρητές έλαβαν εντολή να δημιουργήσουν μια υπηρεσία που έμελλε να γίνει η πιο διάσημη αστυνομία στον κόσμο. Το σπίτι στο οποίο έμεναν έβλεπε σε μια αυλή (courtyard). Ο δρόμος λεγόταν Whitehall Place, αλλά κανείς δεν γνώριζε τη ζώνη εκείνη μ' αυτό το όνομα. Είτε επειδή εκεί κοντά έμεναν οι βασιλιάδες και οι πρεσβευτές της Σκοτίας όταν κατέβαιναν στο Λονδίνο, είτε επειδή το Μεσαίωνα τα εδάφη αυτά ανήκαν σε κάποιον Σκοτ, το βέβαιο είναι πως όταν το 1829 γεννήθηκε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου όλοι άρχισαν να την αποκαλούν Σκότλαντ Γιαρντ.

Από τότε, η βρετανική αστυνομία έχει αλλάξει πολλές έδρες, αλλά όλος ο κόσμος συνεχίζει να την αποκαλεί Σκότλαντ Γιαρντ.

Σήμερα, αυτό το σώμα των 30.000 ανδρών βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη ανάκριση στην ιστορία του και ο ίδιος ο αρχηγός του, ο Ιαν Μπλερ, έχει συνδέσει το όνομά του με το φόνο ενός αθώου. Του 27χρονου Βραζιλιάνου Ζαν Σαρλ ντε Μενέζες, που σκοτώθηκε από βρετανούς αστυνομικούς ως ύποπτος τρομοκράτης, ενώ η μόνη του σχέση με τους καμικάζι του Ιουλίου ήταν ότι έμενε στο ίδιο συγκρότημα με έναν απ' αυτούς http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/08/23/1081839.htm .

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία σκοτώνει έναν αθώο. Αυτό που έχει σοκάρει όμως τη βρετανική κοινή γνώμη, σημειώνει η «Εl Pais, είναι ότι ο ίδιος ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ φαίνεται πως είπε ψέματα όταν προσπάθησε να εξηγήσει τον θάνατο του ντε Μενέζες.

Η αστυνομία, επικαλούμενη και κάποιους μάρτυρες, ισχυρίστηκε ότι ο Βραζιλιάνος αρνήθηκε να υπακούσει στις διαταγές και όταν είδε να τον καταδιώκουν, πήδηξε τα κάγκελα του μετρό.

Οπως αποδείχθηκε όμως, ο Μενέζες μπήκε με το εισιτήριό του στο σταθμό και είχε το χρόνο να πάρει μια δωρεάν εφημερίδα για να διαβάσει. Από τα έγγραφα της αστυνομίας αποδείχθηκε επίσης ότι ένας αστυνομικός τον κρατούσε από τον καρπό την ώρα που τον πυροβολούσαν. Με άλλα λόγια, η αστυνομία σκότωσε με οκτώ σφαίρες έναν άνθρωπο που είχε ακινητοποιηθεί.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο αυτά που είπε ο Ιαν Μπλερ, όσο αυτά που αποσιώπησε. Υπό αμφισβήτηση τίθεται επίσης η άδεια που έδωσε η Σκότλαντ Γιαρντ στους άνδρες της μετά τις επιθέσεις του περασμένου μήνα να σκοτώνουν «ό,τι κινείται».

Ο Μπλερ είναι ένας 52χρονος αστυνομικός που έγινε γνωστός στο σώμα από τη στάση του υπέρ των μειονοτήτων και από τους αγώνες του κατά της ομοφοβίας και της διαφθοράς στους κόλπους της αστυνομίας. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στην Οξφόρδη και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ. Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Σκότλαντ Γιαρντ, πριν από ένα χρόνο, ακολούθησε μια πολιτική διαφάνειας. Οι δημοσιογράφοι τον συμπαθούν γιατί στη μέση των συνεντεύξεων που τους δίνει παραθέτει φράσεις φιλοσόφων και συγγραφέων. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ακόμη κι εκείνοι που επικρίνουν την κυβερνητική πολιτική κατά της τρομοκρατίας έσπευσαν να τον υπερασπιστούν. «Ο Μπλερ πρέπει προς το παρόν να μείνει στη θέση του», έγραψε η «Guardian», επισημαίνοντας ότι το συντηρητικό κομμάτι της αστυνομίας τρίβει τα χέρια του με την προοπτική παραίτησης του προοδευτικού αρχηγού.

Ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες για το φόνο του Βραζιλιάνου φέρει μια στενή συνεργάτις του Μπλερ, η Κρεσίντα Ντικ, μια 44χρονη αξιωματικός που από τα κεντρικά της Σκότλαντ Γιαρντ συντόνιζε την επιχείρηση. Θεωρητικά, εκείνη έπρεπε να δώσει την εντολή για να πυροβολήσουν οι αστυνομικοί τον ύποπτο. Σύμφωνα με την «Daily Mail», αυτό που είπε ήταν: «Κάντε τα πάντα για να μη μπει στο μετρό». Απόφοιτος εγκληματολογίας στο Κέμπριτζ, η Ντικ έχει φήμη ανθρώπου με τις πόρτες ανοιχτές για τους νέους αστυνομικούς. Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, ο θάνατος του ντε Μενέζες την έχει συγκλονίσει.

Τόσο εκείνη όσο ο Μπλερ θα εξεταστούν τώρα από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης Παραπόνων για την Αστυνομία, έναν οργανισμό που ίδρυσε πέρυσι η κυβέρνηση και περιλαμβάνει στις τάξεις του γνωστούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο 53χρονος Τζον Ουόντχαμ, υπήρξε διευθυντής της οργάνωσης Liberty, που αντιτίθεται σήμερα στα αντιτρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Μία ακόμη πρωταγωνίστρια της υπόθεσης είναι η δικηγόρος της οικογένειας Ντε Μενέζες, που λέγεται Γκάρεθ Πιρς και ειδικεύεται στο να κερδίζει υποθέσεις όπου «τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται». Η Πιρς κατάφερε να αποδείξει την αθωότητα τεσσάρων Βορειοϊρλανδών που έμειναν 15 χρόνια στη φυλακή για μια επίθεση που έγινε το 1974 σε μια παμπ του Λονδίνου όπου πέθαναν πέντε άνθρωποι. Η ίδια γυναίκα πέτυχε τον επαναπατρισμό των τεσσάρων Βρετανών που ήταν φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο. Πρόσφατα ανέλαβε την υπεράσπιση των επτά από τους δέκα ισλαμιστές που συνελήφθησαν σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιουλίου.

Η Πιρς έχει δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται το έργο της Επιτροπής. Ο Ουόντχαμ έχει προειδοποιήσει ότι οι ανακρίσεις δεν θα ολοκληρωθούν πριν περάσουν τρεις μήνες (σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία η διοικητική έρευνα θα ολοκληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά το πόρισμα δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από το Φεβρουάριο του 2006). Και η βρετανική κοινή γνώμη έχει κουραστεί από τα ημίμετρα.

Πηγή: El Pais, AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή