Δημήτρης Παπαδημητρίου: «…Η νίκη απαιτεί ιδεολογική καθαρότητα…»

Ο συνθέτης μιλά με αφορμή την παρουσίαση του έργου «Το χρονικό ενός πρώιμου φθινοπώρου»
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2016 11:15

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλά με αφορμή την παρουσίαση του έργου «Το χρονικό ενός πρώιμου φθινοπώρου»

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Παρουσιάζοντας ένα συμφωνικό ποίημα μεταρομαντικού - εκλεκτικιστικού ύφους, με μουσικά αυτοβιογραφικά στοιχεία και τρία τραγούδια, σε ποίηση των Ράινερ Μαρία Ρίλκε, Ανδρέα Εμπειρίκου και Σαρλ Μπωντλαίρ, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου μάς μιλά για το «Χρονικό ενός πρώιμου φθινοπώρου».

Στο πλαίσιο της δημιουργίας ρεπερτορίου μεγάλων έργων, το Ελληνικό Σχέδιο και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζουν το νέο αυτό συμφωνικό έργο, το οποίο θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ.

ΧΆΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΆΔΗΣ

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου μεταγγίζει στις νότες του την ανθρώπινη μελαγχολία και μοναξιά, ντύνει μουσικά τα ποιήματα «Ύμνος στην ομορφιά» του Σαρλ Μπωντλαίρ, «Ω, εσύ από πριν χαμένη αγαπημένη» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε και «Τριαντάφυλλα στο παράθυρο» του Ανδρέα Εμπειρίκου, και μιλά για το έργο και για το χρονικό της σημερινής Ελλάδας.

Μιλήστε μας για το νέο σας αυτό συμφωνικό έργο.

Είναι ένα συμφωνικό ποίημα - όρος που αποδίδεται στη μουσική φόρμα εκείνη, που, αφενός, χρησιμοποιεί ως εκτελεστή την συμφωνική, αφετέρου, προγραμματικά, αποδίδει ένα εξωτερικό ποιητικό ερέθισμα. Λόγου χάρη, η “Ρόζα μου ΝΔ” του Σούμπερτ ή οι διάσημες “Εικόνες από μια έκθεση” του Μουσόρσκι. Εδώ, το εξωτερικό ερέθισμα είναι η ανθρώπινη μελαγχολία και μοναξιά.   Έχω εντάξει και τραγούδια πάνω σε κείμενα, που είναι ιδεολογικοί πυλώνες του έργου.

Με ποιους καλλιτέχνες συμπράττετε για την ερμηνεία του επί σκηνής;

Την ΚΟΑ, που είναι η εμβληματική εθνική ορχήστρα, τον εκπληκτικό Γιώργο Πέτρου, διεθνή μαέστρο της νέας γενιάς, τη Μυρσίνη Μαργαρίτη και τον Χάρη Αδριανό. Έχω πολλές φορές ξανασυνεργαστεί μαζί τους. Όμως, με τον δεκάχρονο τραγουδιστή  Δημήτρη Παπαϊωάννου, που θα τραγουδήσει τον Εμπειρίκο, συνεργάζομαι πρώτη φορά!

Ποια συναισθήματα κυριαρχούν στο «Χρονικό ενός πρώιμου φθινοπώρου»;

Το έπος του κάθε μοναχικού ιδεολογικού ανθρώπου. Η μνήμη. Το τραύμα. Η νίκη μέσα από τον εαυτό μας, την ιδεολογική καθαρότητα και τη δημιουργία. Μετά από τόσα χρόνια που η τέχνη έπαιζε τον χαζοχαρούμενο ρόλο του ναρκωτικού της ψευτοευδαιμονίας, ένα γλυκό αντίδοτο διεξόδου με την αλήθεια των ιδεών και της ποίησης.  

Στη σημερινή Ελλάδα, ποιο χρονικό ζούμε;

Περιέργως, ό,τι ισχύει για το έργο ισχύει και για την πατρίδα μας. Η νίκη απαιτεί ιδεολογική καθαρότητα, δημιουργία και αποδοχή της μοναξιάς μας. Με τρώει τώρα να πω “Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου”. Αλλά δεν είναι αλήθεια. Έχουμε περάσει πολύ πολύ χειρότερα.

Μυρσίνη Μαργαρίτη και Χάρης Αδριανός.

Συντελεστές

Συνθέτης: Δημήτρης Παπαδημητρίου, ερμηνεία: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Πέτρου, λυρική σοπράνο: Μυρσίνη Μαργαρίτη, βαρύτονος: Χάρης Ανδριανός, μπαντονεόν: Λευτέρης Γρίβας, μαντολίνο: Βιβή Γκέκα, κρητική λύρα: Μανώλης Μπουνταλάκης, σαξόφωνο: Στάθης Μαυρομμάτης. Καλλιτεχνική επιμέλεια - οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Το Ελληνικό Σχέδιο, παραγωγή: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πληροφορίες

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση - Κεντρική Σκηνή: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 25, 18, 15 ευρώ, μειωμένο ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 20, 14, 11 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 18, 12, 9 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός και ΟΤΕSHOP, Ιανός οδού Σταδίου, Παπασωτηρίου (στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthur Glen), τηλεφωνικά:  210 9005800, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονικά: η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

Προτεινόμενα για εσάς