Εντονη κινητικότητα σε Αθήνα για τα ευρωτουρκικά

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2005 14:32
UPD:14:37
A- A A+

Εντονη κινητικότητα και διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., στη σκιά της υπογραφής από τη γείτονα του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης με τα νέα μέλη της Ε.Ε., στο οποίο προσάρτησε δήλωσή της για τη μη-αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα έχει στα επόμενα 24ωρα σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον βρετανό ομολογό του Τζακ Στρο, ενώ την τουρκική θέση θα επιχειρήσει να εξηγήσει ο βοηθός Υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Ερτουγρούλ Απακάν, ο οποίος θα επισκεφθεί στις 31 Αυγούστου την Αθήνα για επαφές με παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Καθημερινή και άριστη», χαρακτήρισε την επικοινωνία της Αθήνας με την Λευκωσία, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Κουμουτσάκος,ο οποίος απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για τους στόχους της ελληνικής πλευράς, δήλωσε ότι «στόχος είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να επιτευχθεί».

Σειρά συναντήσεων και τηλεφωνικών επαφών θα έχει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, ενώ ο ΓΓ του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ροκανάς συναντήθηκε σήμερα με τους επιτετραμμένους της Βρετανίας και της Ιταλίας, ενώ ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων πρέσβης Θρ. Σταματόπουλος είχε επικοινωνία με τον ΓΓ του πολωνικού υπουργείου, καθώς και με τον γάλλο ομόλογό του.

Αντίστοιχες επαφές γίνονται και από την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, με στελέχη της βρετανικής Προεδρίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ενημέρωσης των ευρωπαίων εταίρων, τόσο ενόψει της συνεδρίασης του COREPER στις Βρυξέλλες, όπου στις 31 Αυγούστου οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών της Ε.Ε. θα ασχοληθούν με το θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου απο την Τουρκία, όσο και του Ατυπου Συμβουλίου (Gymnich) το οποίο θα ασχοληθεί με την επεξεργασία του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας με την Ε.Ε..

Για την Αθήνα, πάντως, «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει κατάληξη μια ευρωπαϊκή Τουρκία και όχι το ανάποδο», τόνιζαν πηγές του Υπουργείου των Εξωτερικών.

Σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν (πως «η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλους τους όρους για την έναρξη της ενταξιακής της πορείας»), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι με τη υπογραφή της η Τουρκία ανέλαβε μια σειρά από δεσμεύσεις και υποχρεώσεις προς την Ε.Ε., και υπενθύμισε ότι προ ημερών σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Ελληνας Πρωθυπουργός «συναποφάσισαν την τακτική και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα».

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή