ΚΕΔΚΕ: Ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα οικονομικά

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2005 14:49
A- A A+

Με σειρά αντιδράσεων απάντησε σήμερα το δ.σ. της ΚΕΔΚΕ στην αρνητική απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών να χρηματοδοτηθούν από το κρατικό προϋπολογισμό οι μεταφερόμενες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες και κατ' επέκταση για να καλυφθούν από αυτόν οι απαιτούμενες δαπάνες, που προκύπτουν από τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Επίσης το δ.σ. με απόφαση, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, εκφράζει την αντίθεσή του με την προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων και προτείνει πρώτον η εκλογή των δημάρχων να γίνεται με τη μέγιστη πολιτική νομιμοποίηση του 50% +1 και δεύτερον να ενισχυθεί ο πολιτικός ρόλος των Δημοτικών Συμβουλίων τόσο κατά την εκλογή τους όσο και κατά τη λειτουργία τους.

Σε ότι αφορά στο πρώτο θέμα, το δ.σ. της ΚΕΔΚΕ τονίζει ότι η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αλλεπάλληλες επίσημες διαβεβαιώσεις της σημερινής κυβέρνησης για πλήρη χρηματοδότηση κάθε μεταφερόμενης αρμοδιότητας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας... Το δ.σ. της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να προχωρήσει στις εξής ενέργειες:

1. Να ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, το συντομότερο δυνατόν και οπωσδήποτε πριν τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

2. Να ενημερώσει τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων.

3. Να συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2005, προκειμένου να αναζητηθεί η οριστική λύση του προβλήματος.

Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η οποιαδήποτε επικοινωνία με την κυβέρνηση και δε βρεθεί άμεσα λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, τότε το δ.σ. της ΚΕΔΚΕ θα πάρει τις αποφάσεις του σε συνεργασία πάντα με τους εργαζόμενους, καθώς τυχόν μη χρηματοδότηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων θα οδηγήσει τους Ο.Τ.Α. σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας τους».

Για το δεύτερο θέμα η ΚΕΔΚΕ προτείνει:

- Τη θεσμοθέτηση του β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας, με αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.

- Τη θεσμοθέτηση της κατάλληλης δομής μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

- Την προώθηση ουσιαστικής φορολογικής αποκέντρωσης, στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημοσιονομικού συστήματος και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των πολιτών, που θα επιλύσει οριστικά το οικονομικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, θα κατοχυρώσει τον ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο της και θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στα οικονομικά της.

«Η πρόταση της Κυβέρνησης για την εκλογή δημάρχων με ποσοστό 42% από την πρώτη Κυριακή, όσον αφορά την ουσία της και τον τρόπο που τέθηκε, παραβλέπει αυτές τις πραγματικές ανάγκες του θεσμού, τον αποδυναμώνει και τον οδηγεί σε επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή