Αίγυπτος: Τριετής φυλάκιση σε ηγετικό στέλεχος κινήματος της αριστεράς

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 06:35
UPD:07:44
EPA/KHALED ELFIQI

Υποστηρικτές του Κίνημα της 6ης Απριλίου διαδηλώνουν για την απελευθέρσωση πολιτικών κρατουμένων (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Σε τρία χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε χθες ο συντονιστής του Κινήματος της 6ης Απριλίου, καθώς και άλλα τρία μέλη της οργάνωσης, με την κατηγορία ότι είχαν στην κατοχή τους φυλλάδια τα οποία καλούσαν σε την ανατροπή του καθεστώτος.

Το Κίνημα της 6ης Απριλίου είναι μια οργάνωση νεολαίας της αιγυπτιακής αριστεράς που είχε πρωτοστατήσει στις λαϊκές διαδηλώσεις, οι οποίες ανάγκασαν τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία το 2011. Τέθηκε εκτός νόμου από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη το 2014 και πολλά από τα ηγετικά τους στελέχη βρίσκονται στις φυλακές διότι οργάνωσαν ή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις χωρίς την άδεια των αρχών.

Ο Αμρ Αλί, συντονιστής του κινήματος, και τρεις σύντροφοί του καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης τριών ετών, ενώ τους επιβλήθηκε και πρόστιμο 500 αιγυπτιακών λιρών (περίπου 60 ευρώ) ο καθένας. Ο Αλί είναι προφυλακισμένος από τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι σύντροφοί του δικάστηκαν ερήμην.

Ο Άνας Σαγίντ, συνήγορος υπεράσπισης του Αλί, αμφισβήτησε την ετυμηγορία, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες σε βάρος του πελάτη του δεν στοιχειοθετήθηκαν από «καμιά απόδειξη».

Η αιγυπτιακή αστυνομία έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε κύμα συλλήψεων πολλών στελεχών του κινήματος, τα οποία έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί υποκίνησης βίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή