Διεθνής Αμνηστία: Αποτέλεσμα της ντροπιαστικής τακτικής κλεισίματος των συνόρων το χάος στην Ειδομένη

Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 23:09
UPD:23:12
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι η συμφωνία των αστυνομικών αρχών των χωρών της Βαλκανικής οδού φαίνεται πως προκάλεσε τον αποκλεισμό των Αφγανών υπηκόων από την άδεια διέλευσης στα σύνορα, ενόσω η Ευρώπη  αυξάνει την πίεση για να σταματήσει την πρακτική της «ελεύθερης διέλευσης» των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

A- A A+

Για χάος που επικρατεί στην Ειδομένη, «με περίπου 7.000 αιτούντες άσυλο εγκλωβισμένους σε άθλιες συνθήκες κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας» κάνει λόγο η Διεθνής Αμνησία, τονίζοντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα «μιας ντροπιαστικής, κατά συρροή  τακτικής κλεισίματος συνόρων που επιφέρει διακρίσεις».

 «Είναι τραγικό, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών να συντονιστούν για να κλείσουν τα σύνορά τους, παρά για να προσφέρουν προστασία και βασικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο», σημειώνει ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γιώργος Κοσμόπουλος.

Όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, η συμφωνία των αστυνομικών αρχών των χωρών της Βαλκανικής οδού φαίνεται πως προκάλεσε τον αποκλεισμό των Αφγανών υπηκόων από την άδεια διέλευσης στα σύνορα, ενόσω η Ευρώπη  αυξάνει την πίεση για να σταματήσει την πρακτική της «ελεύθερης διέλευσης» των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

 «Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως της ιθαγένειάς του, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί άσυλο και το δικαίωμα να του συμπεριφερθούν με αξιοπρέπεια. Η άρνηση χορήγησης ασύλου, με κριτήριο την εθνικότητα αποτελεί παράνομη πρακτική και δύναται να οδηγήσει σε απωθήσεις», τονίζει ο κ. Κοσμόπουλος.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, ανάμεσα στους οποίους οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά και άνθρωποι με αναπηρίες, υποχρεώνονται να κοιμούνται απολύτως εκτεθειμένοι, τη στιγμή που η μέγιστη δυναμική χωρητικότητας του προσωρινού καταυλισμού στα σύνορα είναι 2.500 άτομα.

Σημειώνει επίσης ότι χιλιάδες άλλοι αιτούντες άσυλο παραμένουν σε κακές συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά. «Αρκετοί άνδρες και αρκετές γυναίκες δήλωσαν σήμερα στη Διεθνή Αμνηστία πως υπάρχει έλλειψη σε βασικές υπηρεσίες καθώς και παντελής έλλειψη πληροφοριών για το πού πρέπει να πάνε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή