Στη συσσώρευση προσφύγων στην Ελλάδα εξαιτίας των κλειστών συνόρων της ΠΓΔΜ, καθώς και στην αμφιλεγόμενη στάση της Αυστρίας εστιάζουν αρθογράφοι στον γερμανικό Τύπο, αλλά και στην αυστριακή Der Standard και στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung.
«Η Ελλάδα τιμωρείται για τη γεωγραφική της θέση, σαν να λέμε ο τελευταίος πληρώνει τη νύφη», γράφει η Süddeutsche Zeitung και συμπληρώνει: «Αυτό συνοδεύεται από μεγαλόστομη κριτική κατά της κυβέρνησης της Αθήνας γιατί η Ελλάδα δεν καταφέρνει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».
«Γι' αυτό τώρα περιπολεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια η μόνιμη επωδός για την ανεπαρκή προστασία των θαλάσσιων συνόρων θα σωπάσει, γιατί και τα νατοϊκά πλοία θα πρέπει να σώσουν ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Αυτό προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Όποιος λοιπόν δεν θέλει οι άνθρωποι να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο στα νερά του Αιγαίου, θα πρέπει να τους σταματάει πριν επιβιβαστούν στο πλοίο, δηλαδή στην Τουρκία», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
Μπορεί σε πολλά νησιά του Αιγαίου να καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λόγο για τον ερμανό τουρίστα να μην επισκεφθεί την Ελλάδα, αναφέρεται σε ρεπορτάζ τη κυριακάτικης έκδοσης της Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Τα ρεπορτάζ για χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν με φουσκωτά στα νησιά του Αιγαίου δεν εμποδίζουν τους Γερμανούς να κλείνουν διακοπές στην Ελλάδα. Πολλοί πιστεύουν ότι ακόμη και να υπάρχουν πρόσφυγες στον προορισμό τους, δεν πρόκειται να τους δουν στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου».
Θέματα ασφαλείας είναι αυτά που προβληματίζουν κυρίως τους Γερμανούς επισκέπτες και αυτό φαίνεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η Τουρκία στον τουρισμό μετά τις πρόσφατες επιθέσεις. Μόνο στην Κω καταγράφονται μειώσεις κρατήσεων και στο άρθρο δίνεται εξήγηση γι' αυτό: «Αυτό που θέλουν οι Γερμανοί περισσότερο στις διακοπές τους είναι ησυχία, ασφάλεια και ήλιο. Αντιθέτως στην Κω εδώ και εβδομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη βίαιες διαμαρτυρίες κατά της εγκατάστασης προσφύγων στη νησί».
Η εφημερίδα Der Standard της Βιέννης γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται αυτή τη συμπεριφορά. Ούτε είναι σε θέση να ‘μειώσει‘ καθημερινά σε 2000 με 3000 τους νέους πρόσφυγες, δηλαδή να τους εξαφανίσει σε ένα μαγικό καπέλο, ούτε θα δεχτεί η ηγεσία στην Αθήνα να γίνει η Ελλάδα ένα νέο, μεγάλο κέντρο υποδοχής προσφύγων, ένας δεύτερος Λίβανος. Το ότι πίστεψε η υπουργός Εσωτερικών ότι θα μπορούσε εν μέσω αυτού του κλίματος να πετάξει στα γρήγορα στην Αθήνα και να εξηγήσει στους Έλληνες αυτό που προφανώς μέχρι τώρα δεν ήθελαν να καταλάβουν, λέει περισσότερα για τη γενική αντίληψη που έχει η Βιέννη για τον κόσμο παρά για μια συντονισμένη πολιτική».
«Η κατάσταση είναι πάνω από τις δυνάμεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κάποια στρατηγική, ούτε και για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.» επισημαίνει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung, η οποία βλέπει την Ελλάδα αντιμέτωπη με δύο «ηράκλειους άθλους».
Η δημοσιογράφος υπενθυμίζει ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα με την προσφυγική και την οικονομική κρίση. «Η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη διπλωματική ικανότητα γιατί και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται την κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων ώστε να μπορέσει να πάρει ανάσα. Η πιθανότητα να γίνει η Ελλάδα από χώρα διέλευσης, τερματικός σταθμός προσφύγων γίνεται όλο μεγαλύτερη. Ωστόσο η χώρα που εδώ και επτά χρόνια ταλαιπωρείται από την οικονομική κρίση μάλλον δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση».