Ακιντζί: Το ζήτημα των αγνοουμένων προκαλεί πόνο και στις δύο κοινότητες

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016 23:09
UPD:23:11
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Για το λόγο αυτό, αναφέρει ο κ. Ακιντζί, η πληροφορία που ήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα σχετικά με τους 100 αγνοουμένους οι οποίοι θάφτηκαν στην Άσσια και αργότερα μεταφέρθηκαν, θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Θέση για αναφορές του κυπριακού Τύπου γύρω από το ζήτημα 100 Ελληνοκύπριων αγνοουμένων πήρε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ότι έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με την εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, για την ανάληψη δράσης.

«Το ζήτημα των αγνοουμένων είναι ένα ζήτημα που προκαλεί πόνο και στις δύο κοινότητες», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του κ. Ακιντζί και προστίθεται: «Όπως αναφέραμε σε κοινή διακήρυξη οι δύο ηγέτες, ο αριθμός των συγγενών, των αγνοουμένων και οι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να ήταν μάρτυρες μειώνεται με τα χρόνια».

Για το λόγο αυτό, αναφέρει ο κ. Ακιντζί, η πληροφορία που ήρθε στο προσκήνιο πρόσφατα σχετικά με τους 100 αγνοουμένους οι οποίοι θάφτηκαν στην Άσσια και αργότερα μεταφέρθηκαν, θα πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά.

«Ως ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων και ως άνθρωπος δεσμεύομαι στην κοινή διακήρυξη, που κάναμε οι δύο ηγέτες, και θα ήθελα να υπογραμμίσω τη θέλησή μου η όποια δράση να γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε όλοι οι αγνοούμενοι, είτε Ελληνοκύπριοι, είτε Τουρκοκύπριοι να βρεθούν και ο πόνος των συγγενών να αμβλυνθεί όσο είναι δυνατόν», καταλήγει η δήλωση κ. Ακιντζί.

Ν. Αναστασιάδης: Για να λυθεί το Κυπριακό η Τουρκία πρέπει να κάνει πολλά

«Υπάρχουν πολλά που η Τουρκία θα πρέπει να κάνει, προκειμένου το ταχύτερο να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

«Δεν είναι θέμα δημόσιας αντιπαράθεσης, αλλά θέσεων τις οποίες καλά γνωρίζουμε ότι η Τουρκία ακόμα τηρεί και οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση τα μηνύματα να ληφθούν τελικά υπ’ όψιν «για να πετύχουμε το συντομότερο δυνατόν αυτό που επιδιώκουμε».

Σε ερώτηση για αναφορές του κ. Τσαβούσοβλου στο εδαφικό και το περιουσιακό, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «εδαφικό και περιουσιακό, εξ όσων είπε (ο Τσαβούσογλου), θα πρέπει να συζητηθούν μαζί, οι χάρτες θα μείνουν στο τέλος».

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε πως «αυτό που επίσης σημειώνω είναι την αναφορά όσον αφορά τις εγγυήσεις ότι δεν θα πρέπει να είναι απειλή τουλάχιστον για τους Ελληνοκύπριους. Μένω μέχρι εδώ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή