Αντίθετους στο διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες χαρακτήρισε τους συνοριακούς περιορισμούς που θέτουν στην κίνησή τους βαλκανικές και κεντροευρωπαϊκές χώρες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Οι νέοι συνοριακοί κανόνες της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας «δεν βρίσκονται σε αρμονία» με τη σύμβαση του 1951, ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του, εξηγώντας ότι αυτή η σύμβαση επιβάλλει να εξετάζεται χωριστά για τον καθένα το καθεστώς του πρόσφυγα, κάτι που δεν είναι πλέον δυνατόν λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από αυτές τις χώρες.
Ο κ. Μπαν τόνισε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων».
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «έχει πλήρη επίγνωση των πιέσεων που γίνονται αισθητές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο απευθύνει έκκληση προς «όλες τις χώρες να αφήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και να ενεργούν με πνεύμα κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης, περιλαμβανομένου του να διευρύνουν τις νομικές οδούς για την χορήγηση ασύλου».
Ο γ.γ. του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι ο αριθμός αιτόυντων άσυλο που εισήλθε στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται «κι ότι το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα». Υπενθυμίζει την ίδια ώρα ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους.
Σλοβενία, Κροατία και Σερβία ανακοίνωσαν όριο εισόδου 580 προσφύγων την ημέρα στο έδαφός τους από την Παρασκευή.
naftemporiki.gr