Διαχειρίσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νησιά, όπου έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας.
«Το αρχηγείο του Λιμενικού και εγώ έχουμε συνεχή ενημέρωση και καταγραφή των δεδομένων, σε συνεργασία με την ελληνική Αστυνομία και την Frontex. Έχουμε πάρει τα μέτρα που εξαγγείλαμε το τριήμερο για να διευκολύνουμε την διαχείριση στο λιμάνι του Πειραιά, την Αττική και σε όλη την διαδρομή προς την Ειδομένη», είπε ο κ. Δρίτσας μιλώντας στον Alpha 989.
Όπως διευκρίνισε, «σήμερα σε όλα τα νησιά έχουμε εισερχόμενους 1.669», αριθμός που «δεν θεωρείται συγκριτικά μεγάλος».
«Σήμερα στον Πειραιά ήταν το πρωί 1.800 άτομα. Υπάρχουν τέσσερις χώροι που παραμένουν προσωρινά και προωθούνται σε άλλες περιοχές και στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Και στο Ελληνικό έχει δημιουργηθεί χώρος προσωρινής διαμονής. Το Καστελόριζο δεν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα», πρόσθεσε.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι όπου προκύπτουν προβλήματα, αντιμετωπίζονται αμέσως.
Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι «το κρίσιμο ζήτημα στην εμπλοκή του είναι η υλοποίηση του σχεδίου επιστροφής των ανθρώπων στα τουρκικά παράλια». «Το πρόβλημα με την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές είναι ότι η Τουρκία θα έπρεπε να αναλάβει ένα μεγάλο τμήμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, κάνοντας μία πρώτη καταγραφή στο έδαφός της ώστε να οργανωθεί μία ασφαλής δίοδος προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Τουλάχιστον το τουρκικό κράτος πρέπει να ελέγξει τα τουρκικά παράλια. Ένα πολύ μεγάλο μέρος φεύγουν με πλωτά σκάφη μεγάλα. Είναι ειδικής κατασκευής ξύλινα σκάφη που είναι επισφαλή, χωρίς καπετάνιο, συνήθως από αυτά έχουμε τα ναυάγια. Τα 2/3 των πνιγμένων είναι από τέτοια πλοία. Αυτά τα πλοία φεύγουν από λιμενικές εγκαταστάσεις, όχι από παραλίες», πρόσθεσε.