Το ταξίδι ανοίγει το μυαλό… και στα πτηνά

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016 14:01
UPD:14:02
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Τα χιλιόμετρα που διανύει ένα πτηνό αποτελεί δείγμα εξυπνάδας, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι τα ταξίδια… ανοίγουν το μυαλό.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο μακριά πετάνε τα μεταναστευτικά πτηνά, τόσο περισσότερα νέα κύτταρα (νευρώνες) γεννά ο εγκέφαλός τους και άρα τόσο πιο έξυπνα είναι.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστρία και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον δρ. Ούρι Ρολ της Σχολής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έστησαν καρτέρι στην κοιλάδα του Ιορδάνη στο Ισραήλ, πιάνοντας στα δίχτυά τους μεταναστευτικά πουλιά τα οποία κατευθύνονταν προς την Αφρική.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την απόσταση που είχε διανύσει κάθε πτηνό έως τη στιγμή που πιάστηκε και εν συνεχεία μελέτησαν τον εγκέφαλό τους.

Όπως αποκάλυψε η ανάλυση, η απόσταση του μεταναστευτικού ταξιδιού σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των εγκεφαλικών νευρώνων.

Εξάλλου, όσο πιο μακριά ταξιδεύει ένα πουλί, τόσο μεγαλύτερη ικανότητα προσανατολισμού πρέπει να έχει, κάτι που αντανακλάται στον εγκέφαλό του.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Scientific Reports».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή