«Τεράστιο πρόβλημα» το προσφυγικό

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 21:16
UPD:26/02/2016 09:23
REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS

Οι σημερινές σκηνές στα Τέμπη στην εθνική οδό με τους πρόσφυγες να ξεκινούν με τα πόδια το ταξίδι προς τα σύνορα και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου έριξαν τον φράκτη προκειμένου να φύγουν είναι ενδεικτικές της κατάστασης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η δραματική προειδοποίηση του αρμόδιου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι η Ε.Ε. έχει μόλις 10 ημέρες (μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου) για να επιτύχει σημαντική μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων από την Τουρκία, «αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει πλήρως» με την οποία μάλιστα συμφωνεί και η πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών δείχνει την πραγματική διάσταση του προσφυγικού προβλήματος.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα: Αφενός επιχειρεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός συνόρων μετά το «κλείσιμο» επί της ουσίας των βόρειων συνόρων της χώρας αναζητώντας παράλληλα ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης στο πρόβλημα, αφετέρου επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα.

Για μεν το πρώτο η κυβέρνηση αποφάσισε

  • Τη διάθεση από τον στρατό 2.500 σκηνών χωρητικότητας 15.000 προσφύγων υπ' ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες
  • Τη δημιουργία άλλων 5 καταυλισμών-Κέντρων Μετεγκατάστασης στη Μακεδονία.
  • Και την ελεγχόμενη μετάβαση των προσφύγων προς την Ειδομένη ώστε η κατάσταση στην περιοχή να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Η κατάσταση ωστόσο ξεπερνά τους όποιους σχεδιασμούς αφού στην πραγματικότητα πρόσφυγες και μετανάστες δεν θέλουν να καθίσουν στα hotspots και τα κέντρα μετεγκατάστασης επιδιώκοντας παντί τρόπο να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τα σύνορα και την Ειδομένη.

Οι σημερινές σκηνές στα Τέμπη στην εθνική οδό με τους πρόσφυγες να ξεκινούν με τα πόδια το ταξίδι προς τα σύνορα και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου έριξαν τον φράκτη προκειμένου να φύγουν είναι ενδεικτικές της κατάστασης.

Την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα και η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ όπου η κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης επί ενός πλαισίου αποφάσεων με το οποίο θα μεταβεί ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο η κίνηση στη Βουλή, παράλληλα με την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών, να θέσει θέμα διαπλοκής το οποίο συνοδεύτηκε με σφοδρή επίθεση εναντίον της Ν.Δ. περισσότερο δυναμίτισε παρά αποσυμφόρησε το κλίμα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία.  

Εκτός συνόρων η κυβέρνηση:  

  • EURONEWS
    Πέρασε από χθες στην αντεπίθεση έναντι κυρίως της Αυστρίας με τον πρωθυπουργό, στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, να αφήνει, εμμέσως πλην σαφώς, ανοιχτό το ενδεχόμενο βέτο της Αθήνας και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννη Μουζάλα, προσερχόμενο στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες, να δηλώνει με νόημα ότι «και η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες».
  • Ανακάλεσε την Ελληνίδα πρέσβη στη Βιέννη κ. Αλειφέρη «για διαβουλεύσεις, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των κρατών και των λαών της Ελλάδας και της Αυστρίας».
  • Έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της Ε.Ε, όπως ανέφερε ο κ. Μουζάλας στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
  • Στο Μαξίμου χαρακτηρίζουν το προσφυγικό «τεράστιο πρόβλημα» ενώ σήμερα ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή