Ισχυροί άνεμοι σαρώνουν τις ακτές της Λουιζιάνα

Τη Νέα Ορλεάνη πλησιάζει ο κυκλώνας Κατρίνα
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2005 11:39

A- A A+

Ισχυροί άνεμοι και σφοδρές βροχοπτώσεις σαρώνουν ήδη τις ακτές της Λουϊζιάνα, στον κόλπο του Μεξικού, καθώς ο κυκλώνας Κατρίνα πλησιάζει επικίνδυνα την πόλη της Νέας Ορλεάνης,παρά το γεγονός ότι έπεσε από την πέμπτη στην τέταρτη βαθμίδα της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον.

Στη Νέα Ορλεάνη, στις 11.00(ώρα Ελλάδος), έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα 96 χιλιομέτρων την ώρα και στις ακτές της Λουιζιάνα με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα.

Μετά από εντολή του δημάρχου Ρέι Νέτζιν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την μητροπολιτική περιοχή της Νέας Ορλεάνης για να γλυτώσουν από τον κυκλώνα που κατευθύνεται προς την πόλη με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 248 χιλιομέτρων την ώρα.

Αν και η εκκένωση της πόλης άρχισε από χθες, μέχρι σήμερα το πρωί χιλιάδες αυτοκίνητα σχημάτιζαν τεράστιες ουρές στους αυτοκινητόδρομους και στις εξόδους της Νέας Ορλεάνης. Πολλοί κάτοικοι κατευθύνονται για μεγαλύτερη ασφάλεια στην γειτονική πολιτεία του Τέξας, σε απόσταση 425 χιλιομέτρων.

Στην πόλη έχουν παραμείνει πάντως αρκετοί κάτοικοι, οι πιο φτωχοί και οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν δυνατότητα να φύγουν. Ήδη, κάπου 26.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στο Superdome, το γιγαντιαίο κλειστό γήπεδο της πόλης, για να σωθούν από τον κυκλώνα.

Οι δρόμοι της πόλης είναι έρημοι και σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης έχουν καταγραφεί περιπτώσεις λεηλασιών.

Στις 10.00 (ώρα Ελλάδος) το κέντρο του κυκλώνα ήταν σε απόσταση 208 χιλιομέτρων, νοτιοανατολικά της Νέας Ορλεάνης, ανακοίνωσε το Κέντρο Κυκλώνων του Μαϊάμι.

Οι Μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι παρά την υποβάθμιση της ισχύος του κυκλώνα χιλιάδες σπίτια μπορεί να καταστραφούν από την μανία της Κατρίνα.

Ο κυκλώνας υποχρέωσε τις επιχειρήσεις πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού να διακόψουν την παραγωγή τους στις παράκτιες πλατφόρμες που παρέχουν το 42% του αμερικανικού πετρελαίου και το 20% του φυσικού αερίου.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή