Αναζήτηση συναίνεσης σε προσφυγικό, αλλά μετωπική στη Βουλή

Τη σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 08:00
UPD:09:18
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στη Βουλή την απόφασή του να συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, για τη χάραξη εθνικής γραμμής στο προσφυγικό.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου 
 [email protected]

Τη σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για την αναζήτηση εθνικής συναίνεσης στο προσφυγικό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού των μεταναστευτικών ροών, αλλά ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς. Τα δύο πρόσωπα του πρωθυπουργού στηλίτευσε η Ν.Δ. αποκαλώντας τον «δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ» της πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή την απόφασή του να συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, για τη χάραξη εθνικής γραμμής στο προσφυγικό. Ταυτόχρονα, όμως, άσκησε αυστηρή κριτική στην Ε.Ε. για την ανοχή της στη στάση κρατών-μελών που παραβιάζουν τις αποφάσεις για το προσφυγικό και άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο σε περίπτωση που συνεχιστεί η παραβίαση των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμία συμφωνία στο εξής αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός επιμερισμός των βαρών και της ευθύνης στα κράτη-μέλη» τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, χαρακτήρισε «ντροπή» για τη λειτουργία της Ευρώπης να λαμβάνονται αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μετά αυτές να ακυρώνονται από παρασυνάξεις, όπως αυτή της Αυστρίας. «Πρέπει να τηρηθεί το σύνολο των όσων συμφωνήθηκαν. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα γίνουν αποδεκτά. Δεν θα ανεχτούμε τη μετατροπή της χώρας σε μια μόνιμη αποθήκη ψυχών» είπε. «Δεν πρόκειται να ανεχθούμε ότι μια σειρά από χώρες όχι μόνον θα χτίζουν φράχτες, αλλά ταυτόχρονα δεν θα δέχονται ούτε έναν πρόσφυγα. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό» είπε.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρά τους συναινετικούς τόνους που κράτησε στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε το τελευταίο μέρος της ομιλίας του για να εξαπολύσει σκληρή επίθεση στη Ν.Δ. για τη στάση της στην υπόθεση της λίστας Μπόργιανς, αλλά και στο νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση που αναμενόταν να ψηφιστεί αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας απεκάλυψε ότι έφτασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου επιστολή από τον κ. Μπόργιανς με την οποία, όπως υποστήριξε, «καταρρίπτεται το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως το μόνο που τους προσφέρθηκε τότε ήταν τεχνογνωσία».

Επικαλέστηκε, μάλιστα, τον ισχυρισμό του κ. Μπόργιανς ότι η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε βοήθεια για την επεξεργασία στοιχείων που αφορούσαν τη λίστα φοροφυγάδων και που περιέχονταν σε CD. Ο κ. Τσίπρας άφησε μάλιστα υπονοούμενα για το ενδεχόμενο συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το θέμα. Ταυτόχρονα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη για την αρνητική στάση του στην προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

Τη στάση του πρωθυπουργού στηλίτευσε από την πλευρά της η Ν.Δ. λέγοντας ότι δεν μπορεί από τη μια να ζητεί συναίνεση και από την άλλη να υβρίζει. «Ο κ. Τσίπρας είναι ο δόκτωρ Τζέκιλ και ο μίστερ Χάιντ της πολιτικής» τόνισαν κύκλοι της Ν.Δ. σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού και πρόσθεσαν: «Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται θλιβερά κατώτερος των περιστάσεων, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει δραματικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα εκείνος επιλέγει για μια ακόμη φορά τον δρόμο του διχασμού, της συκοφαντίας και της λασπολογίας».

Υπογράμμισαν, μάλιστα, ότι χθες το πρωί ζητούσε συνεννόηση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση της εκτός ελέγχου κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό «στην οποία ο ίδιος συνέβαλε με την πολιτική του». Χαρακτήρισαν, μάλιστα, «ανοίκεια» την επίθεση του κ. Τσίπρα κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος αναλαμβάνει εδώ και ένα μήνα συνεχείς πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας για ενίσχυση της χώρας απέναντι στο εθνικό ζήτημα του προσφυγικού. Η Ν.Δ. απάντησε όμως και για την υπόθεση της λίστας Μπόργιανς, υποστηρίζοντας ότι η επιστολή που κατέθεσε ο πρωθυπουργός «ως δήθεν αποδεικτικό» των θέσεών του «λέει τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τη σκανδαλολογία εν μέσω προσφυγικής κρίσης καταδίκασε από την πλευρά της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. «Είναι φανερό ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κουνάνε απειλητικά χαρτιά ο ένας στον άλλον και να δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου» είπε στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού αλλά και της Ν.Δ. Χαρακτήρισε, μάλιστα, πανικόβλητη τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η εθνική συνεννόηση και η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την κατάσταση που διαμορφώνεται, πριν εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Συμφώνησε, μάλιστα, με την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών λέγοντας ότι είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μόνη της την κατάσταση.

EURONEWS

Ναι στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά υπό προϋποθέσεις είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού. Ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε και υπέρ της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, υπό τον όρο ότι δεν θα αμφισβητούνται τα σύνορά μας.

Χθες, από τις 10 πρωί έως το απόγευμα, μόλις 250 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία είχαν περάσει την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - πΓΔΜ, καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας επιτρέπουν τη διέλευση σε περίπου 50 άτομα ανά ώρα και αφού πραγματοποιήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους.

Στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη βρίσκονται περίπου 2.500 άτομα, ενώ στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου, γύρω στα 3.000.

Επίσης, περισσότεροι από 500 πρόσφυγες, από τους περίπου 1.200 που διανυκτέρευσαν στην περιοχή, ξεκίνησαν χθες με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια. Εξάλλου, στη Λέσβο ήταν χθες 2.513 μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν ταυτοποιηθεί και ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, το τελευταίο διήμερο στο hot spot της Μόριας ταυτοποιήθηκαν 1.696 άτομα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Να σταματήσει η ασύδοτη μετακίνηση μεταναστών

Πιέσεις στην κυβέρνηση για τερματισμό των «παράνομων μεταναστευτικών ροών» και τη δημιουργία «κλειστών χώρων» για τους πρόσφυγες άσκησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και συζήτησε το θέμα τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς.

ΝΈΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ

«Η Ελλάδα δέχεται, πέρα από τις δυνάμεις της, αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το ζήτημα «τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα». «Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ενωμένοι, με εθνικό σχέδιο, που σήμερα δεν υπάρχει» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείωσε ότι συζήτησε το θέμα χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είναι απολύτως αναγκαίο να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν και εν όψει της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης - Τουρκίας, για να έχει η χώρα ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης πριν από τις 6 Μαρτίου» σημείωσε και απεκάλυψε ότι κατέθεσε σχετική πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα σε συνομιλία που είχαν χθες το πρωί. Η κατάσταση στην πατρίδα μας κάθε μέρα γίνεται πιο κρίσιμη.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πρέπει να σταματήσει η ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια, αλλά και να δημιουργηθούν χώροι κλειστού τύπου για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες αντίστοιχα.

Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε όμως έκκληση και στην Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, με αφορμή τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρέσβη της γειτονικής χώρας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς. «Συναντήθηκα σήμερα με τον πρέσβη της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οφείλει να αντιληφθεί ότι η ανεμπόδιστη συνεργασία Ε.Ε. - Τουρκίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι προς αμοιβαίο όφελος. Δεν χωρούν ούτε υπαναχωρήσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ ούτε κωλυσιεργίες» είπε και πρόσθεσε: «Το έγκλημα της παράνομης διακίνησης απελπισμένων ανθρώπων πρέπει να σταματήσει τώρα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε τη συγκρότηση Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, που θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων

«Την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» -όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου- εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, χθες το μεσημέρι.

Ο κ. Τσίπρας «ζήτησε και υπήρξε συμφωνία να στηριχθεί η Ελλάδα, να ενταθεί η προσπάθεια για την εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων και να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή του ΝΑΤΟ με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών ανθρώπων και τη μείωση των προσφυγικών ροών».

Επίσης, ο ΥπΕξ Νίκος Κοτζιάς επικοινώνησε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος τόνισε πως «δεν μπορεί να εξαιρεθεί ένα κράτος από διαπραγματεύσεις οι οποίες το αφορούν», επικρίνοντας τη Βιέννη για τις πρωτοβουλίες της.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι, ανακοίνωσε: «Υπογραμμίσαμε, για άλλη μια φορά, ότι στην προσφυγική κρίση μόνο μια ευρωπαϊκή λύση μπορεί να οδηγήσει στον στόχο... Δεν θα προχωρήσουμε αν ο καθένας προσπαθεί να επιφέρει λύσεις μόνος για τον εαυτό του».

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δέχτηκε χθες τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι, στο Μέγαρο Μαξίμου, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι μέρος μιας πιθανής λύσης που θα προσφέρει βοήθεια, αλλά ταυτόχρονα ότι δεν θα δεχτεί μονομερείς ενέργειες από κανέναν. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην παροχή υποστήριξης από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς τις ελληνικές αρχές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Παράλληλα, συζητήθηκαν πτυχές της επιχείρησης του ΝΑΤΟ και η προώθηση των διαδικασιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ο κ. Γκράντι, αναφερόμενος στις χώρες που επιβάλλουν περιορισμούς, εξέφρασε τη διαφωνία του γι’ αυτά τα μέτρα, είπε ότι είναι ο λάθος τρόπος δράσης και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για συνεργασία. Ο κ. Γκράντι αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Λέσβο, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι περιπτώσεις αποβίβασης προσφύγων που είχαν διασωθεί και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον πρωθυπουργό γι’ αυτά που κάνει η Ελλάδα, ενώ τόνισε πως η όλη οργάνωση στη Λέσβο είναι καλή.

Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, επισήμανε: «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Ε.Ε. πήρε κάποιες καλές αποφάσεις πέρυσι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά δεν τις εφαρμόζει... Η άλλη ανησυχία μας είναι ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή