Αντώναρος για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την Κύπρο»
Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2005 17:24
A- A A+

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την Κύπρο. Αλλωστε, και ο Πρωθυπουργός μίλησε για το θέμα αυτό χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, την Παρασκευή». Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος, ερωτηθείς με αφορμή πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.

«Οι συνεννοήσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος, «βρίσκονται αυτές τις ημέρες, σε ένα πολύ κρίσιμο, πολύ σημαντικό, πολύ ευαίσθητο σημείο. Η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύεις έναντι και των 25 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες καλείται να σεβαστεί και να εφαρμόσει. Αυτό ακριβώς περιμένουμε και εμείς ως ελληνική κυβέρνηση».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης έναντι της ενταξιακής προοπτικής της Αγκυράς, ο κ. Αντώναρος σημείωσε:

«Πράγματι η Τουρκία, όπως είπα και προηγουμένως, έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις στα πλαίσια της διαδρομής που επέλεξε να ακολουθήσει προς την ενωμένη Ευρώπη. Η Ελλάδα στηρίζει αυτό τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Αυτό το έχουμε πει επανειλημμένως, διότι πιστεύουμε ότι μια Τουρκία εξευρωπαϊσμένη, μια Τουρκία που θα είναι μέλος, κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα συμβάλλει, ώστε και οι αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών μας να αμβλυνθούν, αλλά και να χαραχθεί εκείνη η πορεία που θα βελτιώσει, που θα κάνει ακόμη πιο αποδοτικές τις σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, αυτό το οποίο ισχυριστήκατε ότι δήθεν η Ελλάδα ανεπιφύλακτα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Η Ελλάδα ήταν μια από τις 25 χώρες, οι οποίες πέρυσι το Δεκέμβρη έθεσαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η Τουρκία, ώστε αυτός ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, τον οποίο η κυβέρνηση της Αγκυρας επιδιώκει, να γίνει πράξη. Συνεπώς, η πορεία αυτή της Τουρκίας γίνεται αντικείμενο συνεχούς ελέγχου, όχι μόνο από εμάς, αλλά από όλα τα 25 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως «η ελληνική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένως ότι η στάση της Τουρκίας αποτελεί ένα νομικό και πολιτικό παράδοξο, το οποίο πρέπει να αρθεί».

Εξάλλους ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνάντησης Καραμανλή-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αντώναρος διευκρίνισε πως δεν έχει οριστικοποιηθεί, μέχρι αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή