Μαξίμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο Συμβουλίου Αρχηγών, αλλά για αργότερα

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 10:22
UPD:10:23
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Δεν αποκλείει η κυβέρνηση τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό, θέμα το οποίο συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην προχθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ωστόσο αποφασίστηκε να γίνουν πρώτα οι απαραίτητες ενέργειες σε ευρωπαϊκό και διπλωματικό επίπεδο και ανάλογα με τα αποτελέσματα να παρθούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις.

Ωστόσο, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας μετά την κίνηση της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με δική της πρωτοβουλία με τον Πρωθυπουργό για το θέμα. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη η είδηση αναπαράχθηκε από μερίδα ΜΜΕ αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό να απαντήσει στην κ. Γεννηματά ότι αυτήν την στιγμή δεν συντρέχει λόγος να συγκληθεί το Συμβούλιο.

Τα ίδια στελέχη δεν αποκλείουν ο Πρωθυπουργός να συγκαλέσει συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είτε σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις 6 Μαρτίου με τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν είναι τα αναμενόμενα, είτε πιο νωρίς αν για παράδειγμα υπάρξει αύριο στη διάσκεψη της Αυστρίας με τις βαλκανικές χώρες μια αρνητική εξέλιξη.

Το ενδεχόμενο αυτό έσπευσε να προλάβει χθες ο Πρωθυπουργός στη μακρά τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ολλανδό ομόλογό του και προεδρεύοντα στην Ε.Ε. Μαρκ Ρούτε. Παράλληλα σήμερα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κ. Φίλιππο Γκράντι.

Στο μέτωπο της αξιολόγησης κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να δείχνουν προς την πλευρά του ΔΝΤ επιμένοντας ότι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα και ότι αν ήταν στο χέρι της Κομισιόν η αξιολόγηση θα είχε ήδη ολοκληρωθεί. 

Ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην εκδήλωση «BBC World Questions: Europe and Greece», δήλωσε ότι «το ΔΝΤ μας πιέζει πολύ, με τρόπο που δεν έχει νόημα οικονομικά, μας πιέζει για περισσότερα μέτρα σε σχέση με τα συμφωνηθέντα το καλοκαίρι».  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή