ΗΠΑ: Δεκάδες νεκροί και τεράστιες ζημιές από την «Katrina»

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2005 10:21
A- A A+

ΔΕΚΑΔΕΣ νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, άφησε πίσω του ο κυκλώνας «Katrina», ο οποίος μετά τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, κινείται προς το Τενεσί, το Κεντάκι και το Οχάϊο, υποβαθμισμένος, σε τροπική καταιγίδα.

Στην πολιτεία του Μισσισσιππί, που επλήγη περισσότερο, οι νεκροί, φθάνουν τουλάχιστον τους 54, ενώ στη Νέα Ορλεάνη, πτώματα παρασύρονται από τα νερά, στις πλημμυρισμένες περιοχές. Τα περισσότερα τμήματα της πόλης, καλύπτονται τουλάχιστον από 60 εκατοστά νερού, πολλοί δρόμοι έχουν εξαφανιστεί ή καλυφθεί από λάσπη, ξεριζωμένα δέντρα και πέτρες, ενώ τουλάχιστον 20 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

«Χάσαμε ζωές», δηλώνει ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνα, όπου οι καταστροφές είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ασφαλιστικών εταιρειών, το ύψος των ζημιών, μόνο στη συγκεκριμένη πολιτεία, κυμαίνεται από 12 έως 26 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο των φόβων για καταστροφές στα αμερικανικά διϋλιστήρια, από τον κυκλώνα «Katrina». Στα 68,20 δολ. το βαρέλι, διαμορφώθηκε η τιμή του μαύρου χρυσού στις αγορές της Ασίας. Την πρόθεσή του να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, εξέφρασε σήμερα ο Σουδάραβας υπουργός Πετρελαίου. Αισιόδοξος, είναι στις εκτιμήσεις του για την πορεία του πετρελαίου, ο εκδότης του αμερικανικού περιοδικού, Forbes, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο στην Αυστραλία, υποστήριξε, πως πρόκειται για μία κερδοσκοπική φούσκα που θα σκάσει μέσα στον επόμενο χρόνο και πως σε 12 μήνες, η τιμή του, θα έχει υποχωρήσει στα 35 με 40 δολ. το βαρέλι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή