Δίωξη για υπεξαίρεση σε βάρος υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ

Για μη απόδοση στο δημόσιο ποσών από την πώληση του ΟΠΑΠ
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016 13:25
UPD:14:53
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου άσκησαν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς σε βάρος υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με ποσό προερχόμενο από την εκκαθάριση του τιμήματος πώλησης του ΟΠΑΠ που δεν απέδωσαν στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα η ποινική δίωξη που ασκήθηκε αφορά στην κατηγορία της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, το οποίο έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως εντολοδόχου και διαχειριστή ξένης περιουσίας κατά συναυτουργία εκ της οποίας η συνολική  ζημία που προξενήθηκε στο δημόσιο ξεπερνά το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση έρευνας που διενεργήθηκε με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου με στόχο την αναζήτηση ενδεχόμενων αξιόποινων πράξεων κατά την διαδικασία εκκαθάρισης του τιμήματος που περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ στην Emma Delta Ltd.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να προέκυψε ότι οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ δεν απέδωσαν στο Δημόσιο τους συνολικούς τόκους που πιστώθηκαν στον λογαριασμό του Ταμείου οι οποίοι φέρεται να ανέρχονται σε ποσό άνω των 480 εκατομμυρίων ευρώ.

Το συνολικό αρχικό τίμημα από την πώληση του 33% των μετοχών  του ΟΠΑΠ στην Emma Delta ανήλθε στο ποσό των 622 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, το ποσό που πιστώθηκε στον λογαριασμό  που τηρεί το ΤΑΙΠΕΔ  στην Εθνική Τράπεζα, μετά την παρακράτηση από τη χρηματιστηριακή εταιρεία ως εξόφληση των εξόδων και των προμηθειών της, ανήλθε σε ποσό 612.819.500 ευρώ.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΑΠ συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μεταβίβαση έγινε νόμιμα ή αν από την σύμβαση προκύπτουν στοιχεία για την διάπραξη του αδικήματος της απιστίας.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη, ο οποίος ήδη χειρίζεται προγενέστερη δικογραφία κατά των υπευθύνων του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back) 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου, με οικονομικό αντάλλαγμα περίπου 261 εκατομμυρίων ευρώ, το 2013-2014.

Για την υπόθεση αυτή, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία σε βάρος των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου (Οκτώβριο 2013), καθώς και για υπεξαίρεση σε βάρος του προέδρου, του διευθύνοντα συμβούλου και του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ της επίμαχης περιόδου.

Τι υποστηρίζουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ σημείωναν ότι το κατηγορητήριο αφορά σε προηγούμενες διοικήσεις, ωστόσο χαρακτήρισαν τις κατηγορίες ανυπόστατες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΤΑΙΠΕΔ, ως οφείλει, αποδίδει το τίμημα από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχει περιέλθει στην κυριότητά του πάντα εντός 10 ημερών. Στο μεσοδιάστημα τα ποσά έχουν κάποια απόδοση κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Την απόδοση αυτή (τόκους) λέει ο εισαγγελέας ότι έπρεπε να αποδοθεί μαζί με το τίμημα.

Ωστόσο ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ κατατάσσει τους τόκους στα έσοδα του Ταμείου, απαιτούμενα για την λειτουργία του. Πάντως, από το 2015 με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου, αποδίδονται και οι τόκοι.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, όπου παραπέμπουν οι ίδιες πηγές, στο άρθρο 2 παρ. 17 και 18 του Ν. 3986/2011 προβλέπεται,

17. Έσοδα του Ταμείου είναι:

α) Το τίμημα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που μεταβιβάζονται και περιέρχονται σε αυτό.

β) Οι τόκοι, τα μερίσματα και οι κάθε είδους αποδόσεις των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων του.

γ) Επιχορηγήσεις από το Δημόσιο, ανάλογα με το πρόγραμμα αξιοποίησης και τις ανάγκες του και τις ανάγκες παρακολούθησης της εκτέλεσης συμβάσεων που συνάπτει το Ταμείο σύμφωνα με το άρθρο 5.

δ) Έσοδα από κάθε άλλη νόμιμη αιτία.

18. Τα έσοδα του Ταμείου διατίθενται για:

α) Την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

β) Την αποπληρωμή τυχόν χρεών του.

γ) Την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων.

δ) Την πληρωμή των κάθε είδους δαπανών που απαιτούνται για την εκπλήρωση του σκοπού του.

παρ. 14

14. Το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο από την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, μεταφέρεται το αργότερο μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την είσπραξη του, σε πίστωση του ειδικού λογαριασμού της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του ν. 4063/2012 (Α΄ 71) με την ονομασία «Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ) Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους», αφού αφαιρεθούν τα αναλογούντα λειτουργικά έξοδα και οι διοικητικές δαπάνες του Ταμείου για την αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου, και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή