Ενημέρωση Παπούλια από τον υπουργό Εξωτερικών

«Η Τουρκία έχει δημιουργήσει σειρά προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ε.Ε.»
Τρίτη, 30 Αυγούστου 2005 15:28
UPD:15:43
A- A A+

«Σειρά προβλημάτων τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προκαλέσει η δήλωση (περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας) με την οποία συνόδευσε η Τουρκία την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την επέκταση της Τελωνειακής Σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου νωρίτερα σήμερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Όπως είπε ο κ. Μολυβιάτης, «η ελληνική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στοχεύει στην επίλυση αυτών ακριβώς των προβλημάτων», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι παραμένει σταθερή η ελληνική θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπως διατυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην Πράγα.

«Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, άλλωστε αυτό αποτελεί διακομματική επιλογή στρατηγικής φύσεως», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις γάλλων, γερμανών και αυστριακών αξιωματούχων σχετικά με την στάση της ¶γκυρας, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση συνεκτιμά όλες τις παραμέτρους στην αξιολόγηση της κατάστασης».

Ο κ. Μολυβιάτης ενημέρωσε τον κ. Παπούλια και για τις επαφές που θα έχει τόσο αύριο στις Βρυξέλλες, όσο και την Πέμπτη και την Παρασκευή στο ¶τυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Νιούπορτ της Ουαλλίας.

Χθες το βράδυ στη Βιέννη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάνης είχε συνάντηση με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού με την κυπριακή πλευρά, ενόψει και της Ατυπης Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ε.Ε..

Στη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις σε σχέση τόσο με το πλαίσιο δράσεων που είχαν αναληφθεί από τις δύο πλευρές κατά την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στην Αθήνα, όσο και ως προς τον συντονισμό των επομένων βημάτων, ενώ έγιναν εκτιμήσεις της στάσης των άλλων κρατών. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ελπίδα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη μεθαυριανή Ατυπη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε..

Ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών εξάλλου, επανέλαβε στον αυστριακό ομόλογό του Χανς Βίνκλερ την πάγια θέση της Ελλάδας ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για πλήρη συμμετοχή στην Ευρωπαική Ενωση, εφόσον η Αγκυρα εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ε.Ε..

Ο κ. Βαληνάκης επισήμανε στον κ. Βίνκλερ πως η Τουρκία με τη μονομερή δήλωση που έκανε υπογράφοντας το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, και μάλιστα αποφασιστικά, από την Ε.Ε.. Θα πρέπει, όπως είπε, να καταστεί σαφές ότι η μονομερής αυτή δήλωση δεν μπορεί να δημιουργεί ασάφειες τόσο ως προς την έννοια όσο και ως προς το περιεχόμενο της υπογραφής που έθεσε η Αγκυρα κάτω από το κείμενο του Πρωτοκόλλου.

Ακόμη εννοείται -και αυτό, όπως σημείωσε ο κ. υφυπουργός, ήταν και εξακολουθεί να είναι πάγια θέση της Ελλάδας- ότι η υπογραφή πρέπει να ακολουθηθεί και από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου.

Πηγή : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή