Έκκληση να επιτραπεί στους δικηγόρους να παραστούν στη διαδικασία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής απηύθυνε η πρόεδρος της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη, επικαλούμενη και την παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, που ζήτησε από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας να χορηγήσει κατ’ εξαίρεση άδεια στους δικηγόρους.
Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής ενημέρωσαν το Δικαστήριο ότι μετά την άρνηση της πρωτοβάθμιας επιτροπής του ΔΣΑ να τους χορηγήσει άδεια προσέφυγαν στη δευτεροβάθμια επιτροπή αδειών, η οποία τους διαβεβαίωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ λόγω της μείζονος σημασίας της υπόθεσης θα αποφανθεί σχετικά αύριο Τετάρτη.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης, που είχαν επίσης υποβάλει αίτηση για να τους χορηγηθεί άδεια να παραστούν στη δίκη, αλλά ο σύλλογος δεν τη χορήγησε, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την απόπειρα να χρεωθεί η αποφυλάκιση Ρουπακιά στους απεργούς δικηγόρους.
Συνήγορος Μπούκουρα: Δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφανθεί το ΔΣ του ΔΣΑ για χορήγηση άδειας.
Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: Και η επιτροπή αδειών είναι ένα άτυπο όργανο.
Πρόεδρος: Το θέμα είναι ότι έχουμε μια δίκη που πρέπει να προχωρήσει.
Πολιτική αγωγή: Δεν γίνεται να ζητά ο υπουργός και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να χορηγηθούν άδειες και ο ΔΣΑ να αρνείται. Το διοικητικό συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο κι αυτό ας αποφασίσει.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, βγαίνοντας από το δικαστήριο δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.
Η δίκη διακόπηκε για την Πέμπτη.
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, βγαίνοντας από το δικαστήριο δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο δικηγόρος της οικογένειας Αν. Τζέλης υποστήριξε πως «η αποχή των δικηγόρων είναι απολύτως δικαιολογημένη λόγω της αντιλαϊκής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» και πρόσθεσε πως «θα έπρεπε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να δείξει μια ευαισθησία και να χορηγήσει άδειες σε δίκες που ενδιαφέρουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
Αναφερόμενος στην αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά στις 18 Μαρτίου, τόνισε πως οι δικηγόροι δεν έχουν ευθύνη για την αποφυλάκισή του και πως «δεν θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία, αλλά είναι θέμα ηθικής τάξεως να προχωρήσουμε μόνο και μόνο για να αισθάνονται κάποιοι ότι είναι κατηγορούμενοι», προσθέτοντας πως «εν μέρει οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον Γ. Ρουπακιά με καλύπτουν, αρκεί να εξασφαλιστεί η παρουσία του στο δικαστήριο».
Θέση για την αποφυλάκιση Ρουπακιά πήρε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην οποία ανέφερε ότι η αποφυλάκιση του κατηγορουμένου ήταν αναπόφευκτη και πως δεν φταίει η αποχή των δικηγόρων.
«Για την επικείμενη αποφυλάκιση κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
»Όσοι τα αντίθετα ισχυρίζονται ή υποστηρίζουν, προσποιούνται ότι αγνοούν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα βεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η αποφυλάκιση ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη και χωρίς τη μεσολάβηση της αποχής των δικηγόρων» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΔΣΑ, τονίζοντας πως «όσοι αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση, δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες».
Η ανακοίνωση του ΔΣΑ
«Για την επικείμενη αποφυλάκιση κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία από πρόθεση στη δίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταλογιστεί ούτε η ελάχιστη μομφή κατά του δικηγορικού σώματος, με αφορμή την απολύτως δικαιολογημένη αποχή των μελών του από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Όσοι τα αντίθετα ισχυρίζονται ή υποστηρίζουν προσποιούνται ότι αγνοούν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα βεβαιώνει ανεπιφύλακτα ότι η αποφυλάκιση ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη και χωρίς την μεσολάβηση της αποχής των δικηγόρων.
Την αναμφισβήτητη αυτή αλήθεια πιστοποιούν οι αριθμοί που δεν αφήνουν περιθώριο αντίρρησης. Στη συγκεκριμένη δίκη παρίστανται περί τους 100 συνηγόρους υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. Οι κατηγορούμενοι είναι 37 και οι μάρτυρες κατηγορητηρίου 130, από τους οποίους μέχρι την έναρξη της αποχής είχαν εξεταστεί μόλις 21, χωρίς να υπολογίζονται οι προταθέντες μάρτυρες υπεράσπισης, που είναι περίπου 150, η ανάγνωση τεράστιου αριθμού εγγράφων, στα οποία περιλαμβάνεται η προβολή υλικών φορέων ήχου και εικόνας (cd), οι απολογίες των κατηγορουμένων και οι αγορεύσεις εισαγγελέων και συνηγόρων. Η συνδρομή των αντικειμενικών αυτών λόγων σε συνδυασμό με την έλλειψη αιθουσών και την ταυτόχρονη διεξαγωγή πολλών, πολυπρόσωπων και πολύπλοκων αποδεικτικώς δικών έχει αντικειμενικώς αναγνωριστεί από όλους, ως λόγος επιβράδυνσης της διεξαγωγής τους. Τούτο έχει συνομολογηθεί, με δημόσια δήλωση, από τον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης.
Οι δικηγορικοί σύλλογοι, απολύτως συνεπείς στην αντίληψη ότι ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός στην απονομή της Δικαιοσύνης, ακόμη και όταν τα μέλη τους πλήττονται ανελέητα, δεν επιτρέπουν την υπονόμευσή τους. Εν προκειμένω, χορηγούν άδειες για τη διεξαγωγή δικών, στις οποίες συντρέχει κίνδυνος παραγραφής ή συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι εφικτή η περάτωση της δίκης εντός των εν λόγω χρονικών ορίων.
Όσοι λοιπόν αναζητούν άλλοθι στην αποχή των δικηγόρων για την επικείμενη αποφυλάκιση, δεν εξυπηρετούν την αλήθεια, αλλά επικοινωνιακές σκοπιμότητες».
naftemporiki.gr