«Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία»

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 18:29
UPD:18:40
A- A A+

Όταν καίγεται το σπίτι σου, αναζητάς την αιτία ή κοιτάζεις να σβήσεις τη φωτιά; Όταν βρίσκεσαι σε βαθιά κρίση από το 2009, ερευνάς τι έφταιξε ή προσπαθείς να βγεις από την ύφεση; Η απάντηση είναι ότι από τη στιγμή που τα τελευταία επτά χρόνια, αντί να σβήσει τη φωτιά, η ίδια η χώρα φαίνεται να ρίχνει εύφλεκτα υλικά στην πυρκαγιά που την κατατρώει, οφείλεις να αναζητήσεις τι έφταιξε και τι φταίει.

Ο Γιάννης Παπαδογιάννης, έμπειρος δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ, στο νέο του βιβλίο κάνει λόγο για «εφτά χρόνια άρνησης της πραγματικότητας, εφτά χρόνια τυφλής δημαγωγίας, εφτά χρόνια αστάθειας και αβεβαιότητας που έφεραν την Ελλάδα ένα βήμα πριν την ταπεινωτική εκδίωξή της από την Ευρώπη».

«Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία»: αυτή τη διαδρομή της χώρας εξηγεί το βιβλίο, πως και γιατί από την κρίση φθάσαμε στην κατάρρευση και ποιες είναι οι ευθύνες του πολιτικού προσωπικού και οι μοιραίες επιλογές της ηγεσίας. Τα συνθήματα της περιόδου είναι γνωστά, «από τα λεφτά υπάρχουν» το 2009, στο «δεν συναινώ στο λάθος» το 2011 και στο «σκίσιμο των μνημονίων» το 2015 και παρότι τα έχουμε βιώσει όλοι με ένταση, ο Γιάννης Παπαδογιάννης επισημαίνει μια αλήθεια: ότι οι περισσότεροι εξ ημών συνεχίζουν να πιστεύουν ακόμη και σήμερα, ότι το μνημόνιο προκάλεσε τη χρεοκοπία.

Με ψυχραιμία και με τεκμηρίωση, ο συγγραφέας καταλήγει στη διαπίστωση ότι ήταν αναπόφευκτο για τη χώρα να δοκιμαστεί από την κρίση αλλά και ότι η κατάρρευση δεν ήταν αναπόφευκτη. Τα πρόσωπα και τα γεγονότα αυτής της περιόδου τα γνωρίζουμε όλοι, καθώς όμως πρόκειται για ένα εξαιρετικά «πυκνό» σε εξελίξεις διάστημα, η αποτύπωσή τους στο βιβλίο είναι χρήσιμη γιατί βάζει τα πράγματα σε μια σειρά, παρουσιάζει τις αιτίες, φέρνει στο προσκήνιο τις πρακτικές της πολιτικής εξουσίας, χωρίς να παραγνωρίζει ότι ο λαϊκισμός έβρισκε, και βρίσκει, απήχηση.

Το βιβλίο αποτελείται από τρεις ενότητες. Η πρώτη διατρέχει σαν εισαγωγή την περίοδο 1980-2010, από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τη θριαμβευτική ένταξη στην Ευρωζώνη ως την ταπεινωτική χρεοκοπία οκτώ χρόνια μετά το θρίαμβο του ευρώ ενώ η δεύτερη ενότητα προσεγγίζει τους βασικούς λόγους για τους οποίους η κρίση στην Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη, από την αναξιοπιστία ως τη διοικητική ανεπάρκεια.

Στην τρίτη ενότητα, ο συγγραφέας περιγράφει γλαφυρά πως καταλήξαμε στην κατάρρευση που δεν ήταν αναπόφευκτη. «Αν δεν μάθουμε από τα λάθη μας, δεν έχει νόημα η αναζήτηση και μετάθεση των ευθυνών, πέραν του να χαϊδέψει αυτιά και να κρατήσει την κοινωνία ναρκωμένη μακριά από την πραγματικότητα», λέει χαρακτηριστικά.

Το βιβλίο του Γ. Παπαδογιάννη «Από το μεγάλο πάρτι στη χρεοκοπία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή