Στο τραπέζι του διαλόγου κυβέρνηση - αγρότες

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 11:43
UPD:14:51
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα αιτήματά σας μια πολύ καλή βάση διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις προτάσεις σας».

A- A A+

Είμαι ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας υποδεχόμενος εκπροσώπους μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο του διαλόγου με τους αγρότες.

Τα αιτήματά σας μια πολύ καλή βάση διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις προτάσεις σας».

«Αλλά την ίδια στιγμή και οι δικές σας θέσεις δεν μπορούν να μη λαμβάνουν υπ' όψιν το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου και τις δημοσιονομικές συνθήκες» πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Αν δεν ανακτήσουμε τον εθνικό μας πλούτο δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «πρωτοπόρος σε αυτό μπορεί να είναι ο αγροτικός χώρος».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα, όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής».

Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.

Όπως δήλωσε νωρίτερα στο Πρακτορείο FM» η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η κυβέρνηση θα καταθέσει στους αγρότες συνολικό σχέδιο για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την ενίσχυση του αγροτικού χώρου.

Η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε την πεποίθηση πως θα γίνει ένας γόνιμος και ειλικρινής διάλογος, που θα λαμβάνει υπόψη του το πλαίσιο που μπορεί να κινηθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι στην καρδιά της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΕΡΤ1

Ερωτηθείσα, για το ενδεχόμενο ξεχωριστής συνάντησης με εκπροσώπους αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας, η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφού ανέφερε ότι «δεν έχει φτάσει τέτοιο αίτημα» στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε πως οποιοσδήποτε εκπροσωπεί μια συλλογικότητα ή μπλόκο είναι ευπρόσδεκτος στον διάλογο ακόμη και την τελευταία στιγμή.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ξεπεράστηκε η εμπλοκή που είχε παρουσιαστεί με τους εκπροσώπους των μπλόκων των Τεμπών και των Μικροθηβών.

Η εμπλοκή παρακάμφθηκε καθώς δόθηκαν διευκρινίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, για το ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, αφού υπήρχαν ενστάσεις από Τέμπη και Μικροθήβες, που δεν ήθελαν να καθίσουν με εκπροσώπους άλλων φορέων που δεν ανήκουν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν έχουν βγει στα μπλόκα.

Από χθες το βράδυ, σε ένδειξη «καλής θέλησης» οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών άνοιξαν την εθνική οδό και η κίνηση γίνεται απρόσκοπτα. Το ίδιο έκαναν οι αγρότες και στο μπλόκο των Μικροθηβών στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει στους αγρότες βελτιωτικές προτάσεις όπως η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, βελτιώσεις στο ασφαλιστικό με την παροχή περισσότερων επιλογών εισφορών, ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Αποκλεισμό τους καταγγέλλουν οι νέοι αγρότες - Δεν πήγαν στο Μαξίμου εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων

Εν τω μεταξύ, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νέων Αγροτών Θ. Βασιλόπουλος κατήγγειλε τον αποκλεισμό τους από τον διάλογο. 

«Δυστυχώς για μια άλλη φορά η κυβέρνηση δεν θέλει το διάλογο», δήλωσε ο κ. Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι το Μαξίμου «έριξε πόρτα» στους νέους αγρότες.

ΕΡΤ1

Εκτός του διαλόγου έμειναν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι ο Πρωθυπουργός δεν δέχθηκε να συναντηθεί με την πενταμελή επιτροπή που εξελέγη δημοκρατικά από τα μπλόκα τους.

Το μέλος της Επιτροπής Χρήστος Γκόντιας ανέφερε ότι παραβιάστηκαν κατάφορα τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτά τα περιμέναμε από άλλα καθεστώτα από αλλού μας ήρθαν».

«Στον πόλεμο δεν πάνε χωρίς στρατηγό, δεν πάνε μόνο οι στρατιώτες χρειάζονται άνθρωποι μπροστά που να ξέρουν να μιλάνε», σημείωσε και διερωτήθηκε: «Ποιοι θέλουν να πηγαίνουν μπροστά και να μιλάνε, αυτοί που θέλουν οι ίδιοι;».

Τι απαντά η κυβέρνηση

Το Μαξίμου αρνείται πάντως ότι επεδίωξε να ορίσει εκείνο τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής με τους οποίους θα συζητούσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη σημερινή διαδικασία διαλόγου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής. 

Οι ίδιες πηγές είπαν ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών για διάλογο δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή