Στο Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. το θέμα της τουρκικής δήλωσης

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στο COREPER
Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2005 15:22
A- A A+

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στο Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER), της μονομερούς δήλωσης της ¶γκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η βρετανική προεδρία της Ε.Ε. παραπέμπει το θέμα στο αυριανό Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στο Νιούπορτ της Ουαλίας.

Η βρετανική προεδρία ενημέρωσε τους «25» ότι η συνεδρίαση του COREPER θα είναι σύντομη, κάτι που δεν θα επιτρέψει να συζητηθεί το θέμα της αντιδήλωσης, δείχνοντας έτσι ότι δεν επιθυμεί τη συζήτηση του θέματος σήμερα.

Έτσι, αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης θα είναι η προετοιμασία της διήμερης Ατυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών, την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο Νιούπορτ της Ουαλίας, όπου θα εξεταστεί η ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος, καθώς και επίμαχη δήλωση της ¶γκυρας.

«Θα διεκδικήσουμε, αλλά είμαστε πρόθυμοι για ένα συμβιβασμό, που διασφαλίζει τα δίκαια και τα δικαιώματα της Κύπρου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Ιακώβου, ενώ, από την πλευρά του, παράνομη χαρακτήρισε την πρόταση «προνομιακής σχέσης» της Τουρκίας με την Ε.Ε. ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Όπως σημείωσε ο κ. Ιακώβου, η θέση του βρετανού υπουργού των Εξωτερικών είναι ότι το θέμα είναι πολιτικό και θα πρέπει να συζητηθεί από τους πολιτικούς. Αντίθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία εκτιμά ότι πρόκειται και για πολιτικό και για νομικό θέμα και για το λόγο αυτό επιθυμεί τη συζήτησή του πρώτα στο COREPER.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ως βασική επιδίωξη της Λευκωσίας την επίτευξη μιας ισχυρής αντιδήλωσης στην τουρκική δήλωση.

Το τί θα περιέχει η αντιδήλωση, προσδιορίζεται σε κάποιο βαθμό από την τουρκική δήλωση, σημειώνει ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει σε μία παράγραφο να τονισθεί πως η δήλωση δεν έχει κανένα καθεστώς και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον. Κι αυτό, γιατί η Τουρκία προτίθεται να κυρώσει αυτή τη δήλωση μαζί με την κύρωση του πρωτοκόλλου προσαρμογής και τότε θα δημιουργηθεί και πάλι πρόβλημα.

Επιπλέον, ο κ. Ιακώβου τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στο διαπραγματευτικό πλαίσιο ένα χρονοδιάγραμμα και σταθμοί ελέγχου της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία, ενώ εκφράζει τις ανησυχίες του για τη μεθοδολογία η οποία ακολουθείται από τη βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρώτον γιατί καθυστέρησε η υπογραφή του Πρωτοκόλλου από την Τουρκία για πολλές εβδομάδες, ενώ ήταν έτοιμα τα έγγραφα. Μετά την υπογραφή μεσολάβησαν διακοπές, τελικά ορίσθηκε Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, στην οποία, όμως, δεν θα γίνει η σχετική συζήτηση, αλλά στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών, κάτι που είναι αντικανονικό.

Στο Ατυπο Συμβούλιο βρίσκονται οι υπουργοί χωρίς τους συμβούλους τους, που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, όπως τις γνωρίζουν οι διπλωμάτες της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, επισημαίνει ο κ. Ιακώβου, παρατηρώντας πως καταβάλλεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ένα έγγραφο της βρετανικής προεδρίας και να εγκριθεί χωρίς συζήτηση, κάτι που δεν είναι αποδεκτό για την κυπριακή πλευρά, η οποία πιστεύει πως συνιστά παραβίαση των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της διαφάνειας, που είναι πάντοτε απαραίτητη, και της συζήτησης με καλή διάθεση να εξευρεθούν λύσεις σε προβλήματα».

Όπως τονίζει ο κ. Ιακώβου, η Κύπρος θα αντιταχθεί σε μια τέτοια προσπάθεια, έστω και διαδικαστικά. Είναι θέμα μείζονος σημασίας και έχει πολύ μεγάλη υποστήριξη από πάρα πολλές χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ευρώπης, για την πρακτική της Ευρώπης και όχι για τους στόχους μιάς και μόνον προεδρίας και σ' αυτή την περίπτωση της βρετανικής. Και θα είναι κρίμα, αν έσπαζε η παράδοση που υπήρχε τελευταία στην ΕΕ, όπου διαδοχικές προεδρίες επέδειξαν μιά δίκαιη προσέγγιση πάνω σε προβλήματα και μεγάλες ευαισθησίες για τις ανάγκες των κρατών - μελών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή