Τζορτζ Μπους: Η αποκατάσταση της καταστροφής θα πάρει χρόνια

Ενισχύσεις για την τήρηση της τάξης αποστέλλει ο αμερικανικός στρατός
Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2005 09:57
UPD:10:08

A- A A+

Η αποκατάσταση των καταστροφών στις πληγείσες από τον τυφώνα Κατρίνα περιοχές «θα πάρει χρόνια», δήλωσε αμερικανός πρόεδρος κατά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια ο Τζορτζ Μπους πέταξε με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από τις κατεστραμμένες περιοχές για να διαπιστώσει την έκταση της καταστροφής.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι άνευ προηγουμένου...Σήμερα, όλα δείχνουν μουντά γι αυτούς που επλήγησαν. Το καταλαβαίνω, όμως είμαι βέβαιος ότι με το χρόνο, η ζωή θα ξαναπάρει το δρόμο της», εκτίμησε ο αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα σε τρεις προτεραιότητες. Πρώτη προτεραιότητα είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών. Βοηθούμε τους τοπικούς υπεύθυνους στη Νέα Ορλεάνη να απομακρύνουν τους πολίτες που μένουν στην πληγείσα ζώνη. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η παροχή τροφίμων, νερού και στέγης στους εκτοπισμένους πολίτες και τρίτη είναι η αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης και των γραμμών επικοινωνίας που καταστράφηκαν από τον κυκλώνα».

Εν τω μεταξύ ο αμερικανικός στρατός αποστέλλει επιπλέον 10.000 μελη της Εθνοφρουράς στη Λουιζιάνα και το Μισισίπι μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, ανεβάζοντας σε 21.000 το συνολικό αριθμό των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στις τέσσερις πολιτείες που επλήγησαν από το κυκλώνα Κατρίνα, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού.

Το ένα τρίτο των δυνάμεων θα βοηθήσει στην τήρηση του νόμου και της τάξης στην πληγείσα ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι πολιτείες της Αλαμπάμα και της Φλόριντα, διευκρίνισε ο επικεφαλής του Γραφείου της Εθνοφρουράς, αντιστράτηγος Στίβεν Μπλαμ, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήτες των τεσσάρων πολιτειών και ιδιαίτερα της Λουιζιάνα και του Μισισίπι, όπου οι λεηλασίες έχουν αποκτήσει ανησυχητικές διαστάσεις, εξέφρασαν ανησυχία για την τήρηση του νόμου και της τάξης.

Πρόσθετες στρατιωτικές και αστυνομικές ενισχύσεις ζήτησαν οι αρχές της Νέας Ορλεάνης για την αποκατάσταση της τάξης. «Τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες της Εθνοφρουράς επιστρατεύθηκαν και αναπτύχθηκαν στη ζώνη της Νέας Ορλεάνης, αλλά οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις ανεύρεσης και διάσωσης εγκλωβισμένων από τα νερά κατοίκων», δήλωσε αξιωματούχος.

Ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε από τις αστυνομικές δυνάμεις να σταματήσουν το έργο της αναζήτησης επιζώντων προκειμένου να εμποδίσουν τις λεηλασίες και να συμβάλουν στην αποκατάσταση της τάξης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή