Ανησυχία λόγω κλοπής ραδιενεργού υλικού στο Ιράκ

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 20:55
UPD:23:29
EPA/MOHAMED MESSARA

Το υλικό αυτό, αποθηκευμένο σε προστατευτική θήκη στο μέγεθος ενός φορητού υπολογιστή, χάθηκε τον Νοέμβριο από εγκαταστάσεις αμερικανικής εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου κοντά στην πόλη Βασόρα (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο» ραδιενεργό υλικό το οποίο εκλάπη το περασμένο έτος φέρονται να αναζητούν οι αρχές στο Ιράκ, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας και αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι εμφανίζονται ανήσυχοι πως το συγκεκριμένο υλικό θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως όπλο από το Ισλαμικό Κράτος.

Το υλικό αυτό, αποθηκευμένο σε προστατευτική θήκη στο μέγεθος ενός φορητού υπολογιστή, χάθηκε τον Νοέμβριο από εγκαταστάσεις αμερικανικής εταιρείας εξόρυξης πετρελαίου κοντά στην πόλη Βασόρα.

Πάντως, επισήμως ούτε η εταιρεία Weatherford ούτε και το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Το υλικό, το οποίο μέσω ακτινών Γ εξετάζει ατέλειες σε υλικά που χρησιμοποιούνται για κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανήκει σε τουρκική εταιρεία, σύμφωνα με το Reuters.

Στην Ουάσιγκτον, Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει πως η ιρακινή κυβέρνηση ενημέρωσε για την εξαφάνιση μιας εξειδικευμένης κάμερας που περιέχει το ραδιενεργό υλικό Ιρίδιο-192 (Ir-192) στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο.

Ο ΔΟΑΕ επιβεβαίωσε ότι έχει ενημερωθεί από τον Νοέμβριο για την υπόθεση και πρόσθεσε πως οι ιρακινές αρχές δεν του ζήτησαν τη συνδρομή του στις έρευνες.

«Το αναζητούν από τότε. Δεν είναι ξεκάθαρο αν απλώς έχει χαθεί ή πράγματι έχει κλαπεί», ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή