Αλβανία: Οριστικοποίηση της νίκης Μπερίσα - Παραίτηση Φάτος Νάνο

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2005 15:20
A- A A+

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία αλλά και από την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπέβαλε στην Αλβανία ο Φάτος Νάνο μετά την ήττα που υπέστη στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 3ης Ιουλίου και τη δημοσιοποίηση των τελικών επίσημων αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Σάλι Μπερίσα και οι σύμμαχοί του εξασφάλισαν 81 βουλευτικές έδρες, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Νάνο και τα άλλα αριστερά κόμματα 59.

Επί συνόλου 140 εδρών το Δημοκρατικό Κόμμα διαθέτει 56 έδρες και το Σοσιαλιστικό 42. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (δεξιά) καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 11 έδρες, ενώ ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες με 7 και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα με 5.

Υποβάλλοντας την παραίτησή του ο Φάτος Νάνο απέδωσε ευθύνες για την ήττα της Αριστεράς στα κόμματα της συμμαχίας και κατηγόρησε το κόμμα του Σάλι Μπερίσα για νοθεία.

Εντός της ημέρας ο πρόεδρος Αλφρεντ Μοϊσίου αναμένεται να ανακοινώσει την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής, ανοιγοντας έτσι το δρόμο για το σχηματισμό μιας κεντρο-δεξιάς κυβέρνησης υπό τον Σάλι Μπερίσα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή