Persona non grata o Πούτιν στο Μπεσλάν

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2005 20:30

A- A A+

Οι καμπάνες χτύπησαν τέσσερις φορές το πρωί στο σχολείο του Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσσετία, ένα χρόνο μετά την τραγωδία με την ομηρεία μαθητών που στοίχισε τη ζωή σε 331 άτομα, ανάμεσά τους και 186 παιδιά.

Υπό τους ήχους του Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, οι συγγενείς και οι φίλοι των θυμάτων άφησαν λίγα λουλούδια, άναψαν κεριά και απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων μιας από τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες των τελευταίων ετών.

«Αυτό που έγινε ήταν όνειδος για όλη την ανθρωπότητα», λέει ο 73χρονος Γκεόργκι Γκουτίγιεφ, η 15χρονη εγγονή του οποίου σκοτώθηκε στη διάρκεια της ομηρείας. «Εκτός από τα λόγια συμπάθειας από όλον τον κόσμο, τίποτα δεν άλλαξε εδώ... Και είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβεί», τόνισε ο Γκουτίγιεφ.

Η Επιτροπή Μητέρων του Μπεσλάν επιμένει πάντως να κατηγορεί το Κρεμλίνο για τη σφαγή, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν την τραγωδία. Η επικεφαλής της Επιτροπής, Σουζάνα Ντουντίγιεβα, τόνισε μάλιστα ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανεπιθύμητος στο Μπεσλάν.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση, μόλις το 15% των Ρώσων πιστεύουν πως η επιτροπή που έχει συσταθεί για το Μπεσλάν θα αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη. «Μας ζητούν πάντα να έχουμε εμπιστοσύνη, αλλά σε ποιον και σε τι;» δηλώνει η Σουζάν Ντουντίγιεβα, επικεφαλής της Επιτροπής Μητέρων του Μπεσλάν.

«Εντείνεται η οργή για τη μυστικότητα που τηρεί η κυβέρνηση σχετικά με πολλές παραμέτρους της σφαγής. Το Κρεμλίνο πρέπει να βρει το κουράγιο να πει στις μητέρες του Μπεσλάν τι συνέβη στα παιδιά τους», γράφει σήμερα η τσέχικη εφημερίδα (Mlada Fronta Dnes).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή