Φωτεινή Αθερίδου: «Με τρομάζει που έχουμε χάσει το φως μας, το εκτόπισμά μας…»

Η συγγραφέας και ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Και μετά, και μετά;...»
Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 09:10
Nikos Karanikolas
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Χωρίς να ξέρουν πού βρίσκονται και γιατί, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά και ο χρόνος μειώνεται επικίνδυνα για τους ήρωες του έργου, που έγραψε η συγγραφέας και ηθοποιός Φωτεινή Αθερίδου, η οποία μας μιλά για τη μυστηριώδη και ανατρεπτική κωμωδία της, «Και μετά, και μετά;...», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Μίνωα Θεοχάρη, στο θέατρο Θησείον, έως και την Τρίτη 8 Μαρτίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 7.30 το απόγευμα.

Μεταφέροντάς μας σε ένα άγνωστο μέρος, στο οποίο πέντε άνθρωποι πρέπει να λύσουν πολλά μυστήρια, και  αναλαμβάνοντας να ενσαρκώσει έναν από αυτούς, η Φωτεινή Αθερίδου μάς μιλά για την κωμωδία της και για όσα την τρομάζουν στη Ελλάδα του σήμερα.

Τι σας ενέπνευσε για τη συγγραφή αυτής της κωμωδίας;

Ο κολλητός μου. Είχα γράψει έναν μονόλογο ενός Κύπριου πολυλογά, που αφηγείτο μια ιδιαίτερη ιστορία. Η ιστορία αυτή ανήκει στον φίλο μου. Είναι πραγματική. Με αφορμή, λοιπόν, αυτόν τον μονόλογο, είχα ανάγκη να γράψω ένα έργο, που να τον εμπεριέχει. Έτσι, προέκυψε το «Και μετά, και μετά;...».

NIKOS KARANIKOLAS
Συστήστε μας τους χαρακτήρες του.

Ο Χρυσοβαλάντης, ένας Κύπριος φιλόδοξος ηθοποιός, που ήρθε στην Αθήνα - με όλη τη δυσκολία του ονόματός του - να σπουδάσει θέατρο, και ο οποίος είναι ο μόνος στο έργο, που έχει όνομα! Μια νεαρή κοπέλα, φύσει αισιόδοξη, που ψάχνει συνεχώς να βρει τη θετική οπτική των πραγμάτων. Ένας χασικλής, μηδενιστής, που συνεχώς κάνει πλάκα και αρνείται να εμβαθύνει. Ένας νεαρός, η φωνή της λογικής ανάμεσα στους πέντε, ο οποίος είναι και ο μόνος, που βιώνει την κατάσταση του εγκλεισμού, που βρίσκονται οι ήρωες, σε όλη της τη διάσταση. Και μία Γαλλίδα που κλαίει σε όλη την παράσταση, χωρίς να είμαστε και πολύ σίγουροι αν κλαίει επειδή φοβάται ή επειδή την απάτησε ο γκόμενος της!

Τι μυστηριώδες συμβαίνει σε αυτούς τους ανθρώπους;

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται κλεισμένοι κάπου, χωρίς να θυμούνται από πότε και χωρίς να ξέρουν γιατί. Ακούνε συνεχώς μια φωνή, που τους μιλάει από τα μεγάφωνα, τους πληροφορεί ελάχιστα και τους βάζει χρόνο. Ψάχνουν να ανακαλύψουν ποιος είναι αυτός, που τους μιλάει, και τι κοινό μπορεί να έχουν μεταξύ τους, για να τους έπιασε.

NIKOS KARANIKOLAS
Τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει;

Είναι όλοι νέοι και ηθοποιοί. Κατά τα άλλα, είναι άκρως διαφορετικοί.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;

Εγώ είμαι η Γαλλίδα. Μιλάω λίγο, γιατί κανείς δεν ξέρει γαλλικά, και κλαίω πολύ. Το μόνο, που θυμάμαι, είναι ο Πωλ, που τον έπιασα να με κερατώνει στο ίδιο μου το σπίτι.

Τι θέλετε να αναδείξετε μέσα από αυτό το έργο;

Μια ελπίδα, βασικά. Το έργο αυτό, για μένα, είναι η οπτική μου για τη ζωή. Όλα τα πράγματα είναι “ναι μεν, αλλά..”. Εμείς τα οδηγούμε εκεί που θέλουμε, εμείς πρέπει να παλέψουμε για αυτά, να δημιουργήσουμε το πώς θέλουμε να είμαστε και το πώς θέλουμε να ζήσουμε. Δεν μιλάω για χρήματα, δουλειά κτλ, αλλά για μια πιο βαθειά και ουσιαστική επιλογή που πρέπει να κάνουμε και που να εξαρτάται από εμάς. Νομίζω ότι αυτό, που θέλω να πω με το έργο, είναι ότι η ζωή είναι στο χέρι μας.

NIKOS KARANIKOLAS
Στην ασφυκτική ελληνική πραγματικότητα, τι σας τρομάζει περισσότερο;

Με τρομάζει που έχουμε χάσει το φως μας, το εκτόπισμά μας. Με τρομάζει που δεν κοιτάμε να βρούμε το πώς θα ανασάνουμε, το πώς θα εξελιχθούμε και, απλώς, πελαγώνουμε και παραιτούμαστε. Ναι, δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε όλα, αλλά υπάρχουν πράγματα, που εξαρτώνται από εμάς, και τα αφήνουμε πίσω, εμμένοντας σε όσα δεν έχουμε. Με τρομάζει η θλίψη στα μάτια των ανθρώπων, η απελπισία στα μάτια των νέων. Με τρομάζει που κάτι πρέπει να με τρομάζει. Ο ίδιος ο τρόμος με τρομάζει.

Και μετά, και μετά;... Τι πιστεύετε ότι μας περιμένει;

Και μετά, και μετά;  Αν ήξερα, δεν θα ρώταγα…

NIKOS KARANIKOLAS
Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Φωτεινή Αθερίδου, σκηνοθεσία: Μίνως Θεοχάρης, χορογραφία: Ελένη Γκασούκα, μουσική: Στάμος Σέμσης, ηχογραφημένη φωνή: Θανάσης Αλευράς, οργάνωση παραγωγής: Δάφνη Πιτσίκα, φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας, make up artist: Νικολέτα Δρούγκα, παραγωγή: People Entertainment Group. Ερμηνεύουν: Φωτεινή Αθερίδου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Αριάδνη Καβαλιέρου, Γιωργής Τσουρής, Γεράσιμος Σκαφίδας.

NIKOS KARANIKOLAS
Πληροφορίες

Θέατρο Θησείον: Τουρναβίτου 7 - Ψυρρή, τηλ.: 210 3255444. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: 10 ευρώ, ταμείο: 12 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς