Τελευταία μας ευκαιρία το 2016

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016 14:52
UPD:15:01

Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι θα απασχολήσει το σύνολο της αγοράς φέτος, δεν θα είναι άλλο από την προσαρμογή όλων των λειτουργιών των ασφαλιστικών εταιρειών στο νέο εποπτικό περιβάλλον.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Καραβία
προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων

«Προκλήσεις» είναι η λέξη που θα κυριαρχήσει το 2016 στην ασφαλιστική αγορά. Προκλήσεις για όσα καλούμαστε να κατακτήσουμε φέτος, αλλά και για όσα θα πρέπει να απαρνηθούμε από το παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση, αν κάτι θα απασχολήσει το σύνολο της αγοράς φέτος, δεν θα είναι άλλο από την προσαρμογή όλων των λειτουργιών των ασφαλιστικών εταιρειών στο νέο εποπτικό περιβάλλον. Το Solvency II, που πλέον έχει ενσωματωθεί πλήρως στην εθνική μας νομοθεσία, ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη της φερεγγυότητας και στην προσπάθεια ανταπόκρισης στα νέα δεδομένα δεν θα πρωταγωνιστήσουν μόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και η διαμεσολάβηση, με πρώτους τους μεσίτες ασφαλίσεων που φέρουν μεγάλο βάρος της ευθύνης για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, καθώς και τη μεταφορά των σωστών μηνυμάτων προς το ασφαλιζόμενο κοινό.

Ο Γιώργος Καραβίας.

Στις προκλήσεις της νέας χρονιάς περιλαμβάνεται επίσης η στόχευση του κλάδου μας στην εξασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων. Το ασφαλιστικό μετασχηματίζεται, σήμερα, χωρίς τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης, δίχως να λαμβάνεται υπ’ όψιν τι συμβαίνει σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, δίχως να δίνεται στα Ταμεία η ευκαιρία να «απολαύσουν» τις υπεραποδόσεις που μπορεί προσφέρει ένα σύγχρονο, ορθά δομημένο, κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Εχουμε χρέος να παλέψουμε όλοι ώστε η ιδιωτική ασφάλιση να έχει ρόλο στις μελλοντικές συντάξεις.

Κατά τη φετινή χρονιά, ο κλάδος μας καλείται επίσης να διεκδικήσει με μεγαλύτερη ένταση, οργανωμένα και με νέα επιχειρήματα, φορολογικά κίνητρα τα οποία στερείται τα τελευταία χρόνια, ώστε να αναβαθμίσει τον ρόλο του στην κοινωνία, στο επιχειρείν και στο ΑΕΠ, σε μια περίοδο που η εθνική οικονομία έχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την ανάγκη υποστήριξης.

Η ομαλοποίηση των συνθηκών ανταγωνισμού στο σύνολο της αγοράς, με έμφαση στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, αποτελεί ένα ακόμη κομβικό ζήτημα για τον κλάδο μας. Η ιδιωτική ασφάλιση οφείλει να αναπτύσσεται σε υγιείς βάσεις, να σέβεται τους κανόνες του ανταγωνισμού, να μην προκαλεί με τη στάση της και κυρίως να μη ρισκάρει αρνητικές εξελίξεις ικανές να πλήξουν τον θεσμό μας.

Τέλος, φέτος, φαίνεται πως θα είναι η τελευταία ευκαιρία και για τη διαμεσολάβηση να ανασχηματίσει τις δομές της, να οργανωθεί σε μεγαλύτερα και ισχυρότερα σχήματα, να βασιστεί περισσότερο στις νέες τεχνολογίες, να εκσυγχρονίσει τους μηχανισμούς της και να βρεθεί πιο κοντά στον ασφαλισμένο, που λόγω της δοκιμασίας που βιώνει την τελευταία επταετία αναζητεί λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η υγεία, οι συντάξεις και η αποταμίευση. Ανάλογα, βέβαια, λύσεις θα πρέπει να προσφερθούν και στους επιχειρηματίες, οι οποίοι δοκιμάζονται στον στίβο της αγοράς υπό πραγματικά αντίξοες συνθήκες.

Διότι δίχως «υγεία» στο επιχειρείν η οικονομία μας δεν έχει προοπτικές και η κοινωνία μας δεν μπορεί να ελπίζει. Φέτος, λοιπόν, έχουμε όλοι μας μια τελευταία ευκαιρία να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης. Πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτή!

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή