Συναντήσεις Παπανδρέου με εκπροσώπους βιοτεχνών και βιομηχάνων Β. Ελλάδος

Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2005 14:59
A- A A+

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, είχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Μυλωνάς.

Όπως είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μυλωνάς, «δώσαμε κάποιες πληροφορίες στον κ. Παπανδρέου από το πως αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην Β. Ελλάδα και επίσης του αναφέραμε αυτά που θεωρούμε σημαντικά για μας, για να συμβούν το επόμενο διάστημα για να δώσουν μια αναπτυξιακή διάσταση σε αυτό που κάνουμε στην Βόρειο Ελλάδα»,

Οι βιομήχανοι της βορείου Ελλάδος εξέθεσαν στον κ. Παπανδρέου τις απόψεις τους για το πως βλέπουν την περιφέρεια μέσα στο Δ’ ΚΠΣ, καθώς και για το θέμα της αναδιανομής των πόρων του Γ’ ΚΠΣ που πρέπει να έχουν σημαντική περιφερειακή διάσταση, για τη «ζώνη καινοτομίας» της Θεσσαλονίκης ως σημείο αναφοράς των επιχειρήσεων της Β. Ελλάδος, για την ανάγκη διευκόλυνσης των βορειοελλαδίτικων επιχειρήσεων, ώστε να μην μετακινούνται ολικώς ή μερικώς, με τη δημιουργία ζωνών με ειδικό καθεστώς στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς και για την αναγκαιότητα ύπαρξης στην Θεσσαλονίκη αναβαθμισμένης πολιτικής παρουσίας που να έχει σχέση με την στρατηγική ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την συνεχή ενασχόληση με θέματα ανάπτυξης στα Βαλκάνια και τις παρευξείνειες περιοχές στις οποίες οι βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις έχουν καλύτερη πρόσβαση.

Σχετικά με το κέντρο στρατηγικής ανάπτυξης, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «θα θέλαμε να αποφύγουμε τις τυπικές διαδικασίες όπως υπάρχουν σήμερα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αλλά θα θέλαμε κάτι πολύ πιό μεγάλο κάτω από το υπουργείο Εξωτερικών για να μας βοηθήσει στην ανάπτυξη στα Βαλκάνια και στις Παρευξείνειες».

Ερωτηθείς για το φαινόμενο της μετακίνησης επιχειρήσεων, ο κ. Μυλωνάς παρατήρησε πως «προκειμένου να μην μετακινούνται θα πρέπει να δημιουργηθούν ζώνες στα σύνορα με ειδικό επενδυτικό καθεστώς, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει, αλλά κυρίως εργασιακό, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να κρατούν το μεγαλύτερο κομμάτι τους εντός συνόρων».

Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι «ο πρόεδρος μας υποστηρίζει στα βασικά μας θέματα και θα είναι μαζί μας και στην ‘ζώνη καινοτομίας’, όσο και στο θέμα του κέντρου στρατηγικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια που θέλουμε να δημιουργηθεί στην Θεσσαλονίκη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε και με τους εκπροσώπους των βιοτεχνών βορείου Ελλάδος. «Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια τα οποία ήταν υπό την ευθύνη της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και, δυστυχώς, ξεκάθαρα είπα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια απογοήτευσε τους μικρομεσαίους», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Β. Ελλάδος, Σταύρος Ζαχαρέλης, μετά την συνάντηση.

Όπως σημείωσε ο κ. Ζαχαρέλης, η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αποτελεί «απόρροια όλης της φορολογικής κατάστασης, του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του γενικότερου σχεδιασμού της εκάστοτε κυβέρνησης και το πως βλέπει τους μικρομεσαίους».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ζαχαρέλης, στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον κ. Παπανδρέου, περιλαμβάνονται μια φορολογική ελάφρυνση για τις πολύ μικρές, μικρές και οικογενειακής μορφής επιχειρήσεις, με κάθε πρόσφορο τρόπο, και φορολογικά και μέσα από τους αναπτυξιακούς νόμους.

Ο κ. Ζαχαρέλης επανέλαβε ότι «εκείνο που έχει σημασία για μας είναι η με κάθε τρόπο στήριξη των πολύ-πολύ μικρών επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι «σε αυτήν την φάση δεν θα διαψευσθούν οι προσδοκίες μας διότι σε διαφορετική περίπτωση η ανεργία των εργοδοτών θα είναι σε μεγάλα επίπεδα με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην εθνική οικονομία ιδιαίτερα με την διόγκωση της ανεργίας».

Τέλος, ο κ. Ζαχαρέλης θεώρησε ως πολύ θετική την πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου στους μικρομεσαίους, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν «ο κ. Παπανδρέου συμμερίστηκε τις επικρίσεις των μικρομεσαίων στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», είπε «καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο, για μας διέγνωσε ότι έπρεπε να γίνουν κινήσεις και πράξεις οι οποίες δεν έγιναν».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή