Μολυβιάτης: Βελτιώσεις χρειάζεται και η δεύτερη βρετανική πρόταση

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ε.Ε. θα ξεκινήσουν»
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2005 17:33
UPD:17:42
A- A A+

Ουσιαστικά βελτιωμένη είναι σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών η νέα βρετανική πρόταση «αντιδήλωσης» προς την Τουρκία, σε σχέση με την πρώτη που παρουσιάστηκε στους μονίμους αντιπροσώπους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μολυβιάτης, «το χθεσινό κείμενο χρειάζεται ορισμένες αλλαγές προκειμένου να αντανακλά με μεγαλύτερη πιστότητα το γενικό πνεύμα και τον κοινό παρονομαστή των θέσεων που παρουσιάσαμε Ελλάδα και Κύπρος αλλά και άλλοι συνάδελφοι υπουργοί». Ερωτηθείς για το περιεχόμενο ενδεχόμενων βελτιώσεων ο κ. Μολυβιάτης παρατήρησε: «Γνωρίζετε την αρχή ότι όταν διαπραγματεύεσαι είναι σκόπιμο να μην δημοσιοποιείς άκαιρα τακτικές κινήσεις και επιδιώξεις».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο οριστικοποιήθηκε η ευρωπαϊκή στάση έναντι της μονομερούς δήλωσης της Αγκυρας, ο κ. Μολυβιάτης παρατήρησε πως «η χθεσινή συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών δεν μπορούσε παρά να αντανακλά έναν ευρύτερο προβληματισμό που υπάρχει στην Ε.Ε., έναν προβληματισμό που ενισχύθηκε από τη γνωστή μονομερή τουρκική δήλωση περί μη αναγνωρίσεως της κυπριακής δημοκρατίας». «Ταυτόχρονα», σημείωσε, «ήταν σαφές ότι υπάρχει σταθερή αντίληψη ότι η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε. πρέπει να ξεκινήσει αφού βεβαίως υπάρξει η βεβαιότητα ότι η Τουρκία εκπλήρωσε την υποχρέωσή της για την υπογραφή του πρωτοκόλλου και τη μετέπειτα εφαρμογή του προς όλα τα κράτη μέλη χωρίς εξαιρέσεις».

«Εκτιμώ», τόνισε ο κ. Μολυβιάτης, «ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν κι ότι αυτές θα είναι μια μακρά διαδικασία προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα». «Εμείς, η Ελλάδα, πιστεύουμε ότι η πλήρης ανταπόκριση της Τουρκίας στους όρους και στα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί είναι λογικό να οδηγήσει στην ένταξή της στην Ε.Ε. στο τέλος αυτής της μακρόχρονης διαδικασίας», συμπλήρωσε.

Νωρίς σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός των Εξωτερικών είχε σύντομη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο περιθώριο των εργασιών του ¶τυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην προοπτική ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή