«Η εικόνα μιας ταπεινωμένης υπερδύναμης είναι η ίδια ταπεινωτική»

Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2005 18:29
UPD:18:59

A- A A+

Την έκπληξη, αλλά και τα ειρωνικά σχόλια, του ευρωπαϊκού Τύπου προκάλεσε η εικόνα μιας υπερδύναμης όπως οι ΗΠΑ, να αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού περάσματος του τυφώνα Κατρίνα στις πολιτείες της Λουιζιάνα και του Μισισιπί.

«Η εικόνα μιας ταπεινωμένης υπερδύναμης είναι η ίδια ταπεινωτική», γράφει στο κύριο άρθρο της η Daily Telegraph. «Στη Λουϊζιάνα, το Μισισιπί και την Αλαμπάμα, τις τέσσερις τελευταίες ημέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγωνίζονται να προμηθεύσουν με τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης -τρόφιμα, νερό και φάρμακα-στα θύματα του τυφώνα... Νέοι άνθρωποι εκεί όχι μόνο λεηλατούν ατιμώρητοι αλλά πυροβολούν κιόλας εναντίον των μελών της Εθνοφυλακής», σημειώνει στο άρθρο της η εφημερίδα.

«Αναρχία στις ΗΠΑ», αναφέρει το πρωτοσέλιδο της βρετανικής Sun, «Αποκάλυψη Τώρα» γράφει ο τίτλος της γερμανικής Handelsblatt.

Από την πλευρά τους, οι Financial Times σημειώνουν πως αν και ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, παραδέχτηκε ότι οι αρχές δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για την αντιμετώπιση μιας καταστροφής που μπορεί να αποδειχτεί χειρότερη από την 11η Σεπτεμβρίου.

Η Daily Mail πάει πιο μακριά, συγκρίνοντας την αδυναμία της Ουάσινγκτον να βοηθήσει τα δεκάδες χιλιάδες θύματα της φυσικής καταστροφής με εκείνη που δείχνει στο Ιράκ. «Να μια υπερδύναμη που μπορεί να ανατρέπει όποτε θέλει μια δικτατορία, αλλά έχοντας βυθιστεί στο τέλμα του Ιράκ, εμφανίζεται ανίκανη να ανταποκριθεί στις δυσκολίες δεκάδων χιλιάδων πολιτών που επλήγησαν από μια φυσική καταστροφή», τονίζει η βρετανική εφημερίδα και παρατηρεί χαρακτηριστικά: «Ο πρόεδρος Μπους, με τη δημοτικότητά του ήδη σε ελεύθερη πτώση, πληρώνει ένα τεράστιο τίμημα για την στρατιωτική του τρέλα».

«Μία σύγχρονη μητρόπολη βυθίζεται στο νερό και στην αναρχία – είναι μία πραγματικά σκληρή εικόνα για έναν “πρωταθλητή” της ασφάλειας όπως ο Μπους», επισημαίνει η γαλλική Liberation. «Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ωραίος και στεγνός στο κρησφύγετό του, θα πρέπει να έχει πεθάνει από τα γέλια», αναφέρει με καυστικό τρόπο.

Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος, πριν αναχωρήσει για περιοδεία στη Νέα Ορλεάνη και σε άλλες πληγείσες περιοχές στον Κόλπο του Μεξικού, χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα αποτελέσματα των προσπαθειών των σωστικών συνεργείων.

Την ίδια ώρα οξύνεται η αγανάκτηση τόσο των πληγέντων από το φονικό κυκλώνα, που βλέπουν εκατοντάδες πτώματα να κείτονται ακόμα στους πλημμυρισμένους δρόμους της Νέας Ορλεάνης -μέρες μετά το πέρασμα του Κατρίνα- και τις λεηλασίες να συνεχίζονται ανεξέλεγκτα, όσο και των υπεθύνων της πληγείσας περιοχής.

Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέι Νέιγκιν, άσκησε δριμύτατη κριτική στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη βραδύτητα της αντίδρασής της μετά το πέρασμα του κυκλώνα. «Δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει εδώ», τόνισε στο ραδιόφωνο WWL-AM. «Το μόνο που έκαναν, ήταν να έρθουν με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους, όλους αυτούς τους άχρηστους στην Αμερική –συγχωρήστε με για την έκφραση αλλά είμαι έξαλλος», δήλωσε εμφανώς εκνευρισμένος ο Ρέι Νέιγκιν.

Σοκαρισμένη είναι και η κοινή γνώμη στο εξωτερικό: «Είμαι απολύτως αηδιασμένη», δήλωσε μία γυναίκα από τη Σρι Λάνκα. «Μετά το τσουνάμι ο λαός μας -ακόμα και εκείνοι που είχαν χάσει τα πάντα- ήθελαν να βοηθήσουν τους υπολοίπους. Ούτε ένας τουρίστας δεν έπεσε θύμα λεηλασίας ή κλοπής. Τώρα με όλα αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ, μπορούμε εύκολα να δούμε που βρίσκονται οι πολιτισμένοι του κόσμου», παρατήρησε.

Αραγε αυτή δεν είναι η σκληρή αλήθεια…;

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή